Twinkle | Digital Commerce

Vijf vragen aan Koos van Santen van E-Ways

2017-05-27
170131
  • [nieuws]
  • 2:12

Clearwoord maakte deze weekbekendde fulfilment-poot van ECI te verzelfstandigen. Twinkle stelde vijf vragen aan Koos van Santen, die meer dan een kwart eeuw in dienst was bij de boekenclub en nu directeur is geworden vanE-Ways.

U staat sinds 1 juli aan het hoofd van E-Ways Fulfilment Center. E-Ways IT Services bestaat ook. Hoe verhouden die zich tot Clearwood en ECI?
Na deaankoopvan ECI heeftClearwoodde strategie geherdefinieerd. ECI is opgedeeld in zes zelfstandig opererende business units: ECI Nederland, ECI Belgi, Cosmox Nederland & Belgi, uitgeverij The House of Books, E-Ways It Services en onze BV, die de inkoop, logsitiek en customer service voor derden uit handen kan nemen. Door de korte lijnen met E-Ways It Sevices kunnen we partijen een compleet backoffice-pakket aanbieden.

Wat vonden jullie ervan om door Clearwood te worden opgeknipt?
We kunnen nu gaan doen wat we al jaren wilden doen. Bij de vorige eigenaar Bertelsmann, dat onder de vlag vanArvatoeigen fulfilmentdiensten ontplooide, konden we alleen langs de zijlijn eens wat doen voor derden, maar dat waren nooit grote projecten. We zijn dus juist zeer verheugd dat we onze ervaring nu kunnen gebruiken voor anderen. Van moeten is dus echt geen sprake.

Waarin onderscheidt E-Ways.com zich van andere fulfilment-bedrijven?
Dat zit hem in de compleetheid van onze dienstverlening, van de contracten met distributeurs tot en met de klantenservice, alles onder n dak. Ik denk dat bedrijven dat als een verademing zullen ervaren.

Op welke webwinkeliers mikken jullie?
Het zal geen verbazing wekken dat ECI in Nederland en Belgi en Cosmox onze eerste klanten zijn en dat we de apparatuur en expertise hebben om het fulfilment van mediaproducten te verzorgen. Ik zeg wel eens: Alles wat in een schoenendoos past, kunnen we snel doen. We zijn echter niet vies van andere producten, zolang wasmachines maar niet het best lopende product zijn van een klant. We zijn in gesprek met tal van online-retailers, maar namen wil ik op dit moment niet noemen.

Overigens verwacht ik dat we als E-Ways voorop lopen in de trend dat meer grote webwinkeliers het fulfiment voor derden gaan verzorgen. De enige weg is de weg omhoog, je bent zeg maar veroordeeld tot groei en die kun je bewerkstelligen door klussen van anderen aan te nemen. Voor kleinere webwinkeliers wordthet andersom steeds lastiger om zelf rendabel fulfilment te verzorgen.

Hoe groot is jullie capaciteit?
Die is twee tot drie keer zo groot als we nu gebruiken. Je kunt in plaats van met n shift per dag natuurlijk met twee of drie shifts gaan werken.Sinds de verbouwing hebben we ook voldoende ruimte over om die activiteteiten te ontplooien. Verder hebben we nog een stuk grond dat we zouden kunnen bebouwen. En dat hier midden in het land, in Vianen.'