Twinkle | Digital Commerce

'Driekwart webwinkels overtreedt wet'

2017-05-27
169129
  • [nieuws]
  • 1:48

Consumentenbond_koopopafstandRuim driekwart van de webwinkels uit een test van de Consumentenbond voldoet niet geheel aan de Wet koop op afstand. Toch is het 'niet enkel kommer en kwel bij de webshops', aldus de bond.

Onder de kop 'Webwinkelen niet zonder risico's' doet de nieuwste Consumentengids in vier pagina's verslag van een test met anonieme klanten. De mysteryshoppers winkelden bij 50 verschillende webwinkels, waar ze consumentenelektronica aanschaften. Van de webshops zijn er 28 aangesloten bij Thuiswinkel.org.

Slechts 11 van de 50 onderzochte winkels voldoen geheel aan de Wet koop op afstand. Het zijn Belcompany.nl, Conrad.nl, Dynabyte.nl, Elektrokoopjes.nl, Foka.nl, Hema.nl, Neck.nl, Otto.nl, Telefoonkopen.nl, Vd.nl en Wehkamp.nl.

Onder de webwinkels die niet aan alle wettelijke regels voldeden bevinden zich bekende namen als Bcc.nl, Dixons.nl, Kijkshop.nl, Komplett.nl, Modern.nl, Mycom.nl, Redcoon.nl en Coolblue's Digicamshop.nl. Let wel, benadrukt ook de Consumentenbond in het artikel: het betreft een momentopname.

In strijd met de wet
Over de aard van de overtredingen schrijft de Consumentengids onder meer: 'Sommige webwinkels stellen dat kopers alleen niet-geopende verpakkingen mogen terugsturen, maar dat is in strijd met de wet.'
En: 'Bij 8 webwinkels duurde de terugbetaling langer dan een maand, veelal veroorzaakt door interne communicatie- of boekhoudfouten. En 17 winkels stortten een lager bedrag terug dan oorspronkelijk betaald was. Ze bleken de bezorgkosten van het apparaat niet terug te betalen.'

Thuiswinkel Waarborg
Hoewel ze relatief minder vaak de fout in gaan dan de webwinkeliers zonder Thuiswinkel Waarborg, staan veel leden van Thuiswinkel.org op het lijstje met overtreders. Het gaat om 'bijna de helft van de schenders', stelt de Consumentengids. In de meerderheid van deze gevallen gaat het om een gebrek aan schriftelijke informatie over de bedenktijd. 'De leden krijgen nog dit jaar de tijd om aan de voorwaarden te voldoen', reageert directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org in het blad.

'Fluitje van een cent'
Overigens schrijft de Consumentengids dat het 'niet enkel kommer en kwel' is bij de webshops: 'De meeste producten die de anonieme klanten bestelden, kwamen binnen drie dagen aan. Bij slechts 7 van de 50 bestellingen duurde de aflevering langer dan een week. Veel webshops informeren ook redelijk duidelijk over hun contactgegevens, de producten, de wijze van bestellen en de verzendkosten. Bestellen en online betalen is over het algemeen een fluitje van een cent.'