De hoogste bieders op veilingsites voor dagjes of nachtjes weg zijn nogal eens duurder uit dan ze op dat moment elders waren geweest. Consumenten laten zich meeslepen in het biedproces of ze zien bijkomende kosten over het hoofd. Een aantal sites noemt de oorspronkelijke prijs niet.
Dat constateert de Consumentenbond na eigen onderzoek. De resultaten daarvan verschijnen vandaag in het septembernummer van de Consumtengids (aankondiging op de cover: 'Eenmaal, andermaal, bekocht!'). Uit een steekproef bleek dat 8 van de 24 uitstapjes die werden geveild voor een hogere prijs werden afgetikt dan de actuele tarieven van andere aanbieders. Zo ging een weekendje weg via Biedenboek.nl voor 112 euro minder weg dan de oorspronkelijke prijs, maar werd dezelfde trip op Actievandedag.nl met 204 euro korting aangeboden.
Niet scherp
‘Andere uitjes werden voor het zelfde geld of voor slechts een fractie meer op andere websites aangeboden’, verklaart de Consumentenbond vandaag op zijn website. ‘Consumenten laten zich vaak meeslepen door het bieden, waardoor ze niet scherp voor ogen hebben hoeveel een uitstapje of overnachting waard is. Bijkomende kosten worden vaak over het hoofd gezien, waardoor een aanbieding uiteindelijk vies tegenvalt.'
Oorspronkelijke prijs
De bond raadt bieders aan vooraf na te gaan wat de gangbare prijs is voor een uitje. Hotelkamerveiling, Biedenboek.nl en Eventveiling.nl vermelden de oorspronkelijke prijs nooit op hun site, constateerde de Consumentenbond, ‘en ook andere aanbieders zijn daar regelmatig vaag over’. Op Eventveiling.nl moeten consumenten betalen om mee te kunnen bieden en na ieder bod wordt de veiling automatisch verlengd. ‘Of er daadwerkelijk iets via Eventveiling wordt verkocht is dan ook lastig te achterhalen’, aldus de bond over de enige zogenoemde 'centveilingsite' uit het onderzoek.
NB: Het tv-programma 'Groeten van MAX' besteedde gisteren aandacht aan de bevindingen van de Consumentenbond. U kunt het item hier terugkijken.
Het is dan ook 1 grote marketing grap deze veiling sites. Er zijn onderheand ook wel meer dan duizend van volgens mij. Wat mij betreft mag de consumenten autoriteit hier best op ingrijpen want er zitten veel malafide sites tussen volgens mij.
Het is net als de belspelletjes op de televisie jaren geleden, een beetje je gezond verstand gebruiken! Je krijgt niets voor niets! En mocht je dan toch willen meebieden, kijk eerst welke kosten er nog bijkomen en stel dan voor jezelf een maximum bod in. Dan kom je ook nooit voor verrassingen te staan!
Vooral de centenveilingen zijn niet helemaal oké. Bij de verblijven op een bungalowpark worden de kortingen berekend vanaf de oorspronkelijke prijs. Maar in de regel wordt er al snel een hoge korting, die kan oplopen tot meer dan 50%, gegeven op de websites van de aanbieders van de bungalowparken. Vergelijken en goed nagaan wat je elders betaald is zeker aan te raden.
Tja, je koopt hier een bestaand product, dat door tussenkomst van een derde partij, goedkoper wordt?? Daar moet je inderdaad vraagtekens bij zetten.
Je kunt natuurlijk een leuke deal zoeken op dit soort sites maar je bent er zelf verantwoordelijk voor natuurlijk. Hoe geavanceerd het ook mag zijn, ze kunnen nooit overal de prijzen in de gaten houden natuurlijk