Twinkle | Digital Commerce

Consumentenbond: 'Enorme prijsverschillen tussen webshops'

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:26

De prijzen die verschillende webwinkels rekenen voor identieke consumentenelektronica liggen vaak ver uit elkaar. 'Er gapen diepe kloven tussen', aldus de Consumentenbond na een onderzoek naar online prijzen in oktober. 'Soms krijg je één voor de prijs van twee.'

De Consumentenbond bekeek de prijzen (exclusief bezorgkosten) van ruim 1.800 artikelen in de categorieën witgoed, bruingoed, kleine huishoudelijke apparaten en gereedschap. In al deze productgroepen is sprake van grote prijsverschillen.

De bond benadrukt dat namen ('discounter' e.d.) webshoppers op het verkeerde been kunnen zetten en dat webwinkels die in de ene categorie duur zijn in andere weer goedkoop kunnen zijn. Uit de nieuwe Consumentengids, die vandaag verschijnt: 'Wie online gaat shoppen, moet zich niet laten leiden door het imago van een webwinkel. Een doorgaans wat duurdere webshop kan voor bepaalde producten ineens fors goedkoper zijn dan de concurrentie.’

Bruingoed
Voor bruingoed komen de webwinkels van MediaMarkt, Saturn, Camera.nl, Fotoklein.nl, Bestsellers.eu en Plattetvdiscounter.nl als het goedkoopst uit de bus.

Witgoed
Voor witgoed zijn de gepeilde prijzen het laagst bij Redcoon:

Huishoudelijke apparaten
Koopjeskampioen, Internetshop.nl en opnieuw Bestsellers.eu zijn de goedkoopste aanbieders van kleine huishoudelijke artikelen.

Afprijzingen
Eerder deze week vestigde de Consumentenbond de aandacht op de misleidende ‘afprijzingen’ die veel speelgoedwinkels doen in deze periode van het jaar. Zij kregen de roe en een waarschuwing toegestuurd. Aanbiedingen blijken vaak geen aanbiedingen, omdat producten afgelopen zomer bijvoorbeeld goedkoper waren dan de nu gecommuniceerde prijzen.

Special price for you
Nederlandse retailers lijken hun prijzen dus seizoensafhankelijk te maken. In het laatste nummer van Twinkle (nummer 9, vanaf pagina 42) leest u hoe online aanbieders hun prijzen automatisch kunnen laten afhangen van deze en andere variabelen, waaronder eigen of ingekochte data.