Twinkle | Digital Commerce

Internetoplichting.nl offline na kortgeding

2017-05-27
  • 2:18

De eigenaar van Internetoplichting.nl is 'ten volle verantwoordelijk' voor de inhoud van het forum. Dat heeft de rechter bepaald na een kortgeding. Deze was aangesponnen door webwinkel Trendylaarzen naar aanleiding van een 'hetze'.

Webwinkel Trendylaarzen.nl had 2dehands.nl, de eigenaar van Internetoplichting.nl, voor de rechter gesleept omdat die weigerde een uitgebreide topic over vermeend malafide prakrijken van Trendylaarzen te verwijderen en de ip-adressen van de klagers te overhandigen. Dat weigerde de gedaagde en stelde onmogelijk controle te hebben over de content op de site aangezien dit een forum is waar in beginsel iedereen onder een pseudoniem berichten en klachten kan publiceren.

Kans op misbruik

De voorzieningenrechter besliste echter deze week echter dat Internetoplichting.nl wel degelijk verantwoordelijk is voor de inhoud van de site. Dat is opmerkelijk, aangezien beheerders van online fora vaak aanspraak kunnen maken op vrijwaring van aansprakelijkheid die isp's genieten (artikel 6:196c BW), omdat zij slechts informatie doorgeven en aanbieden maar niet (kunnen) controleren.

Die vlieger gaat in dit geval echter niet op, en wel om twee redenen. Ten eerste laat de rechter zwaar meewegen dat Internetoplichting.nl niet zomaar een forum is. Aangezien er dagelijks talloze forse beschuldigingen worden geuit is het risico op misbruik van het forum zelf niet ondenkbaar. Denk aan een bedrijf dat makkelijk en anoniem een concurrent zwart kan maken.

Hiervan is in deze zaak mogelijk ook sprake, nadat eerder bleek dat een rivaal van Trendylaarzen op Hyves allerlei anonieme laster had verspreid.

'Alleen al genoemd worden op Internetoplichting kan tot grote schade voor een bedrijf leiden', constateert de rechter in het vonnis (pdf). 

Moderators deden mee

Ten tweede bemoeiden moderators zich actief met het topic en speelden zelfs een aanjagende rol. Alhoewel de meeste klachten gingen over late levering en slechte service, bleef het topic onder het kopje oplichters staan. Bovendien riepen de moderators klagers op om aangifte te doen bij de politie tegen Trendylaarzen en de bank én betaaldienst PayPal aan te schrijven dat Trendylaarzen de boel belazerde. Trendylaarzen werd zo collectief gekielhaald. De rechter spreekt dan ook van een 'hetze'. Daardoor leed de webwinkel aanzienlijke schade.

De rechter concludeert dat daarom in dit geval 2dehands.nl 'ten volle verantwoordelijk is voor wat er op haar website wordt gepubliceerd.' Het topic over Trendylaarzen moeten worden verwijderd en de ip-adressen van een aantal commentaren worden overhandigd, op last van een dagelijkse dwangsom van 2500 euro.

Stekker er helemaal uit

Voor 2dehands is het reden om na zes jaar de stekker uit de hele site te trekken. 'Aangezien iedere internetgebruiker het topic weer op het forum kan plaatsen, is het risico dat wij boetes moeten betalen heel groot. Het is voor ons technisch en organisatorisch onmogelijk de site te monitoren. Er staan in totaal 280.000 berichten op het forum en er komen dagelijks duizenden bij. Wij kunnen daar vanzelfsprekend geen supervisie op houden. Dat is ook niet onze taak,' schrijft de beheerder, die overweegt in hoger beroep te gaan.

Bron: Webwereld