Twinkle | Digital Commerce

'Internetoplichting.nl slachtoffer Uggs-rel'

2019-06-19
166130
  • [nieuws]
  • 2:33

Eerder deze week werd bekend dat website Internetoplichting.nl is na een kort geding aangespannen door webwinkel Trendylaarzen. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt echter dat er een heel ander conflict speelt, zo heeft Emerce uitgezocht.

De Brui
Internetoplichting heeft er na zes jaar de brui aan gegeven. Eigenaar TTY Internet Solutions trok de stekker uit de site nadat de voorzieningenrechter afgelopen donderdag Trendylaarzen in het gelijk had gesteld. Deze online laarzenverkoper was niet gecharmeerd van de vele meldingen van oplichting op de site.

De klachten op het forum hadden betrekking op de verkoop van laarzen van het populaire Australische merk Ugg, die via parallelle import naar Nederland zijn gehaald. De levering daarvan duurde bij verschillende klanten minstens enkele maanden, terwijl klachten in hun ogen niet serieus werden genomen. In de rechtbank heeft Trendylaarzen aangegeven dat men moeite had de vele bestellingen te verwerken. Een aantal klanten heeft aangifte gedaan.

Onder de prijs
Trendylaarzen, een eenmanszaak trok vorig jaar de aandacht doordat Uggs onder de gemiddelde verkoopprijs werden verkocht.

Dat was al tegen het zere been van Radicals BV, die de exclusieve rechten heeft voor de distributie van Ugg Australia in de Benelux. Bedrijven die nep-Uggs verkopen of Uggs importeren worden aangepakt. Ook Trendylaarzen zou een waarschuwing hebben gekregen naar aanleiding van een proefbestelling. De klantenservice beweerde eerder tegen klanten van Trendylaarzen dat de site 'een mix van namaak en echte Ugg laarzen' verkoopt. Tegenover Emerce wil men alleen kwijt dat 'Trendy Laarzen onze hoogste prioriteit heeft'.

Niet vriendelijk
Toen vorig jaar klachten verschenen over Trendylaarzen bij Internetoplichting en Hyves, vermoedde de site dat er een 'concurrent' achter deze campagne zat. Deze grote importeur van Amerikaanse artikelen had al eens contact gezocht met Trendylaarzen en dat gesprek was niet vriendelijk verlopen.

Trendylaarzen deed uiteindelijk zelfs een beroep op Klaas Langendoen, oud-chef van de Criminele Inlichtingen Dienst Kennemerland en brein achter het omstreden Delta-onderzoek van het Interregionaal Rechercheteam (IRT). Klagers kregen zonder enige uitleg als waarschuwing dat hun mail zou worden doorgezonden naar Langendoen Advies, 'welke de valse aangiften in kaart brengt bij justitie'.

IP-adres
Trendylaarzen heeft geprobeerd om de IP adressen te achterhalen van de klagers op de forums. Volgens het vonnis zou dat bij Hyves in elk geval gelukt zijn. Trendylaarzen heeft op basis van dit onderzoek een bodemprocedure aanhangig gemaakt, bevestigt advocaat Jaap Stikkelbroeck van Korvinus Advocaten tegenover Emerce. Maar of de procedure ook wordt voorgezet is niet duidelijk. Knelpunt is dat de aangetroffen IP adressen niet afkomstig zijn van de vermeende concurrent, maar van een aan dit bedrijf gelieerd call center, dat meerdere klanten bedient. De verdachte importeur vertelt Emerce dat uit intern onderzoek naar logbestanden 'niets is gebleken van berichten die door ons op forums zouden zijn geplaatst'.

'Echt van concurrent'
Op 19 februari heeft Trendylaarzen niettemin alle IP adressen en NAW gegevens van een aantal bezoekers van Internetoplichting opgevraagd. De rechter wees dat verzoek toen af omdat het kort geding was gericht tegen een verkeerde partij.

Volgens Trendylaarzen zijn als gevolg van de klachten op internet bestellingen afgeblazen en heeft men extra personeel in dienst moeten nemen om alle klachten te beantwoorden. De site houdt nog steeds vol dat 'achter enkele van de anonieme beschuldigingen een concurrent schuil gaat'. Verdere toelichting wilde Trendylaarzen niet geven.

Bron: Emerce