Twinkle | Digital Commerce

Mobiel luisterboek top of flop?

2017-05-26
173130
  • 2:08

De boekhandel moet snel innoveren om gevoelige klappen te voorkomen. Vanmorgen las ik over het mobiele luisterboekinitiatief van uitgeverij Cossee. Eigenlijk vrij eenvoudig.

De roman met de toepasselijke naam 'de voorlezer' van schrijver Bernard Schlink, staat als luisterboek op een mico sd kaart. Zo'n kaartje die zowel in je mobiel als in veel laptops en navigatie apparaten past. Dat kaartje koop je voor 22,90 euro bij de betere boekhandel. Vervolgens kun je luisteren waar je maar wilt! In de auto, in de trein, bij de bushalte, of terwijl je in de kroeg zit te wachten op je geliefde die weer eens te laat is....

Ik ken het boek niet en heb niets van schrijver Schlink gelezen dus weet niets over de kwaliteit van het boek. Maar heeft het concept an sich een kans van slagen?

Luisterboeken worden steeds populairder. Waarom zou je ze op zo'n onhandige CD branden als je de meeste mensen geen cd speler meer mee slepen? Het luisterboek op de Micro SD kaart is dus gewoon een logische opvolger van een reeds redelijk lopend concept.

In Japan is het lezen van boeken op je mobiel populair. In Nederland probeert Movels mobiele boeken te slijten. Het consumeren van boeken via je mobieltje begint dus wat aan te slaan. Maar lezen op zo'n klein scherm, daar moet je aan wennen. Het luisterboek imaakt dit wat makkelijker. Zo gek is het concept dan ook niet.

Het venijn zit 'm in de distributiemethode. Doe je het traditioneel of via een mooie e-commerce oplossing.

Natuurlijk is zo'n Micro SD kaartje met boek er op nu een grappige gadget. Maar euh... waarom zou je het eigenlijk nog op zo'n kaart zetten? Waarschijnlijk om de traditionele boekhandel nog iets tastbaars te geven. Iets dat ze op de plank kunnen leggen. Maar waarom download je die luisterboeken niet gewoon? Een fluitje van een cent om zo'n boek binnen te halen via Audible.com en vervolgens op je mobieltje te zetten.En hoe lang zal het nog duren voordat de Nokia Literature Store bestaat? Een druk op je mobiele knop en hop!

Uiteindelijk denk ik dan ook dat voor dit soort producten de hoge distributiekosten voor de verkoop van het fysieke product een massa succes in de weg staan. Net zoals de gewone muziek CD steeds minder in de winkel wordt verkocht, door het succes van de iTunes store en de minder legale varianten, zullen luisterboeken ook steeds vaker digitaal worden verspreid.

De Chinese producent van Micro SD kaarten zal dan iets minder hoeven te produceren, de verpakkingsmaterialen handel zal het ook jammer vinden en de traditionele retail ziet weer een kans voorbij gaan. 

Het luisterboek op Micro SD kaart vormt straks waarschijnlijk een mooie impuls aankoop niche, een aankoop op het tankstation of het cadeau voor degene die alles al heeft.

Maar wie nu snel een luisterboekdownloadshop geschikt voor mobieltjes wil starten neemt direct contact met me op!


Gerelateerde artikelen: