Twinkle | Digital Commerce

Denk als drugsdealer!

2017-05-26
170130
  • 1:23

Voor mensen met leuke ideeën is het leven wel eens frustrerend. Vol enthousiasme presenteer je je verhaal en het management reageert met: ‘Hoe gaan we hier geld mee verdienen?’

Geld? Dat is iets waar je eigenlijk nog helemaal niet over na wilt denken. Je bent zo vol over het idee, dat je het liefst vandaag nog van start wilt. En het management zou je gewoon je gang moeten laten gaan: laat maar zien dat jouw site bezoekers kan trekken.

Er is een leuk boek geschreven over Hyves. Hierin beschrijft Eva Kol hoe het allemaal begon. En: hoe oprichter Raymond Spanjar zich pas in een later stadium afvroeg hoe hij geld zou kunnen verdienen met dit sociale netwerk. Het is een fenomeen dat je ook bij Google, Startpagina en Marktplaats zag; eerst werd de ideale site gebouwd. Pas later, toen het lekker liep, werd een commercieel model geïntroduceerd. Wat dat betreft verbaast het me elke keer weer, als ik een nieuwe site zie die al gelijk reclame heeft. Hiermee jaag je de enthousiaste ambassadeurs weg die je hard nodig hebt om ooit wél commercieel interessant te worden. Daarom moet je als je start met een website nooit, maar dan ook nooit, reclame op je site plaatsen

Denk als een drugsdealer. Die geeft eerst zijn drugs weg en pas als je verslaafd bent, vraagt hij geld voor zijn product. Marktplaats was jarenlang totaal gratis. Pas toen ze echt onmisbaar waren geworden, gingen ze geld vragen. En we betalen nu graag, want we kunnen niet meer zonder. Dit kun je ook toepassen in een webwinkel. Maak een proefmonster van je product en meldt dit aan bij één van de vele pagina’s met gratis producten.
Kijk maar eens op Allesvoorniks.nl en Gratisvoorvrouwen.nl of - nog handiger - Gratis.startpagina.nl. De bezoekers kunnen straks niet meer zonder u.