Twinkle | Digital Commerce

Cheaptickets.nl brengt vieze vliegroutes in beeld

2017-05-26
170130
  • [nieuws]
  • 1:31

Het reserveringssysteem van CheapTickets.nl hangt een energielabel aan alle vluchten. Bezoekers vergelijken vluchten daardoor niet langer exclusief op prijs, maar ook op de belasting van het milieu. Ze maken dus een milieubewuste keuze bij het boeken van een vliegticket.

Het energielabel geeft inzicht in de gevlogen afstand en het aantal tussenstops. Wie een vlucht boekt met het label A weet zeker dat hij de milieuvriendelijkste route heeft gekozen, meldt de initiatiefnemer trots. Honderd procent waterdicht is het systeem desondanks nog niet. Een volgende versie vergelijkt ook de gebruikte vliegtuigen met elkaar. Het ene vliegtuig is nu een eenmaal schoner dan het andere. De Universiteit Twente werkt aan de verdere ontwikkeling van het energielabel.

Stimuleer schone vlucht
Directeur Ton Berends van CheapTickets.nl hoopt met het energielabel een bijdrage te leveren aan de discussie over milieubewust vlieggedrag. 'We willen de consument stimuleren zelf keuzes te maken die bijdragen aan een beter milieu. Ik kan me voorstellen dat ondernemingen straks hun zakenreizigers stimuleren om te kiezen voor vluchten met het label A of B, net als nu al het geval is bij de keuze voor een leaseauto.' Onderzoek van de online ticketverkoper wijst uit dat een kwart van de bezoekers graag zo schoon mogelijk vliegt zolang de verbinding maar een beetje in orde is.

Nog groener vliegen
Voor passagiers die nog een stapje verder willen gaan en daadwerkelijk een compensatie wensen te betalen voor de gemaakte vliegmijlen, werkt CheapTickets.nl samen met www.greenseat.com. Op deze site kan de consument berekenen wat de CO2 uitstoot van zijn vliegreis is. Via het kopen van een certificaat betaalt hij een bedrag aan de organisatie achter GreenSeat. Deze zorgt ervoor dat het geld terechtkomt bij projecten die het milieu ten goede komen. De prijs van het certificaat bedraagt enkele procenten van de vliegsom.