Twinkle | Digital Commerce

Pilot met mobiel betalen in Amsterdam uitgebreid

2017-10-05
  • 1:12

De Japanse uitgever van creditcards JCB gaat zijn proef met mobiel betalen in Amsterdam uitbreiden. Het Nederlandse Payter, dat experimenteerde in Rotterdam, lijkt een stap verder te zijn in de ontwikkeling van de betaalmethode.

JCB maakt contactloze kredietbetalingen met een mobiele telefoon mogelijk op basis van near field communication (nfc). Om een betaling te doen moet een mobieltje dat de technologie ondersteunt langs een soort kastje op de toonbank worden gehouden. Het te betalen bedrag wordt direct bijgeboekt in het kassasysteem van de winkelier.

JCB begon een kleine twee jaar geleden al in onze hoofdstad te experimenteren met Mobile J/Speedy, zoals de dienst heet. Het Japanse sushi-restaurant in het Wolrd Trade Center was toen de eerste plek waar met het mobieltje kon worden afgerekend.

Samen met onder meer CCV Holland, Gemalto, KPN, Nokia, PaySquare, ViVOtech en NXP breidt JCB de proef nu uit. Het komt er op neer dat meer kaarthouders van JCB een Nokia-telefoon zullen krijgen die de nfc-technologie ondersteunt en dat de betalingsmogelijkheid bij meer Amsterdamse retailers en horecagelegenheden wordt aangeboden.

Ongeveer een jaar geleden begon Payter een vergelijkbare proef in Rotterdam. Omdat telefoons met nfc-technologie echter allebehalve gemeengoed zijn, kwam het bedrijf vorige maand met een tussenoplossing op de proppen: de 'chipsticker', die op het mobieltje kan worden geplakt. Met behulp van de sticker hoopt Payter mobiel betalen in korte tijd in heel Nederland mogelijk te maken.