Twinkle | Digital Commerce

3D Secure voortaan verplicht bij creditcardbetalingen

2017-05-26
  • 1:07

Webshoppers die hun aankoop afrekenen met een creditcard, moeten zich vanaf volgend jaar extra legitimeren. De voorgeschreven verificatiemethode is gebaseerd op 3D Secure technologie.

Dat meldt De Telegraaf vanochtend. Webkopers moeten hun identiteit en het bezit van de creditcard voortaan bevestigen met een wachtwoord of eenmalige code.

Fraude
De extra stap in het betalingsproces is een internationale maatregel die fraude met creditcards moet voorkomen. Hoewel gedupeerde consumenten vrijwel in alle gevallen schadeloos worden gesteld bij misbruik, draaien webwinkeliers en banken op voor de kosten.

3D Secure
Veel grote creditcardmaatschappijen maken al gebruik van 3D Secure technologie. Programma's als Secure Code van MasterCard, Verified by Visa van Visa en J/Secure van JCB voldoen aan de nieuwe identificatie-eisen. 

Betaalkaart met display
Vanuit verschillende hoek wordt gezocht naar oplossingen die de veiligheid (en het daarmee samenhangende imago) van webshoppen kunnen bevorderen. Zo introduceerde Visa eerder dit jaar een betaalkaart met een display, waarmee een betaling kan worden geautoriseerd.

Paspoort
Het Enschedese Telematica Instituut kwam deze week in het nieuws met een onderzoek naar de inzet van het paspoort als identificatiemethode bij aankopen in webwinkels. De koper dient zijn paspoort met chip langs een speciale kaartlezer aan zijn pc te strijken. Een derde partij, die als identity provider optreedt, checkt de benodigde gegevens en geeft die door aan de webwinkel. De koper, die bijvoorbeeld kan worden gecontoleerd op zijn leeftijd, kan het proces op elk moment afbreken.