Twinkle | Digital Commerce

Overstock.com breekt met New Yorkse affiliates

2017-05-26
170130
  • 1:15

Grote Amerikaanse webwinkels dreigen de staat New York te verlaten vanwege de geplande invoering van een nieuwe belastingmaatregel. 'We kunnen het ons niet verloorloven om al onze New Yorkse affiliates online te houden als dat ons extra belastinggeld gaat kosten.'

New York voert per 1 juli een maatregel in die stelt dat grote internetretailers belasting moeten betalen over verkopen aan klanten die in die staat wonen. Tot nu toe gold de belastingheffing alleen voor internetbedrijven die zelf fysiek in de staat zijn gevestigd. Maar volgens het nieuwe voorstel moeten webwinkel ook belasting gaan betalen als hun affiliates in New York zijn gevestigd.

Het warenhuis Overstock.com heeft daarom nu besloten om de banden met zijn 3400 affiliates in New York te verbreken, meldt The New York Times. Het is daarmee voor zover bekend de eerste grote webwinkel die door de nieuwe belastingregel de samenwerking met New Yorkse affiliates verbreekt.

'We zijn van mening dat de wet onrechtmatig is en willen niet naar de rechter', laat een woordvoerder van Overstock tegenover de krant weten. De zegsman geeft toe dat het stoppen met de New Yorkse affiliates een statement is. 'We willen hiermee aangeven dat de wetgeving in New York slecht is voor de zaken in de staat.'

Het besluit van Overstock.com staat niet op zichzelf. Vorige maand kondigde Amazon, die ook door de nieuwe maatregel getroffen wordt, al een rechtszaak aan tegen de staat New York.