Twinkle | Digital Commerce

'Waardeloos verkoopverhaal verleden tijd?'

2017-05-26
  • 2:02

Hans Voorn is de nieuwe directeur van Jaap.nl, vooral bekend vanwege de juridische strijd met NVM-makelaars en Funda. Hij werkte bij Apple, HP en was directeur van Olympus NL. Voorn, ook betrokken bij innovatieclub Interimic.com, kreeg met name bekendheid in de webwinkelbranche met zijn 'hobby' als wijnverkoper op internet via Buyyourwine.com. Zijn life statement 'Ik hou niet van heilige huisjes' past wel bij Jaap.nl.

 

Tekst: Erwin van der Bij


Jaap.nl

'We denken vanuit de huizenzoeker, niet vanuit de makelaar. Op de lange termijn willen we de nummer één zoeksite voor huizen worden. Op de korte termijn gaan we vernieuwende features bouwen. Dat willen we doen door ons te onderscheiden. Via de actualiteit: iedere dag nieuwe huizen in je e-mail. Via snelheid: direct de nieuwste huizen, geen poespas, goede interface. En door eerlijkheid uit te stralen: objectief, betrouwbaar, alle huizen evenveel aandacht - anders dan Funda. En verder gratis, zowel voor makelaars als bezoekers, en overzichtelijk en prettig. Zo hebben we de beste Google mapsimplementatie in de huizenmarkt.'

Internet
'Ik ben al sinds 1994 zakelijk met internet bezig en zie er met name creatieve en commerciële mogelijkheden. Voor mezelf is het vooral toegang tot informatie. Het komt nog maar zelden voor dat ik iets koop zonder het eerst op internet te bekijken. Vakanties zijn daardoor al veel langer van tevoren leuk, omdat je je er meer op gaat verheugen.'

Webdrijfveren
'Vooral het feit dat ik kan kiezen uit een breder assortiment met betere informatie en dat ik niet naar een waardeloos verkoopverhaal hoef te luisteren, is voor mij reden het web op te gaan.'

Eerste webaankoop
'Rond 1996, meen ik, heb ik via internet cd'tjes uit Amerika besteld. Welke site was dat ook alweer? Cdplus.com of zo, denk ik.'

Alles online
'Ik koop zo veel mogelijk online, behalve verse producten. Alles gaat via de creditcard.'


Webshopontwikkeling
'User generated content speelt op dit moment een belangrijke rol. Het is een breed begrip, maar de creatieve invulling daarvan op sommige sites vind ik verrassend en erg leuk om te zien.'

Onderbelicht
'Ik vind de wijnhandel nog steeds onderbelicht op het web. En dat komt niet door de consument, maar omdat de handelaren in de Nederlandse wijnmarkt niet willen veranderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Everywine.co.uk of 1855.com, dat hebben wij hier nog niet.'

Place to be
'By far de mooiste plek is elk hotel van Greatsmallhotels.com.'


Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 3-2008