Twinkle | Digital Commerce

Webshop claimt zes miljoen dollar van IBM

2017-05-26
170130
  • 1:00

De Amerikaanse webshop HarryandDavid.com eist een schadevergoeding van zes miljoen dollar van IBM. De computerfabrikant verkocht producten aan de webshop waarvan ze niet alle patenten in bezit had. Toen de internetwinkel claims van derden aan de broek kreeg, stond IBM de webwinkel niet bij.

De gewraakte software betreft versie 5.6 en ouder van IBM's Websphere Commerce. Het programma biedt de mogelijkheid om websites te maken en transacties over internet te regelen. HarryandDavid.com - dat via internet onder meer chocolade, vers fruit en luxe vleesproducten verkoopt - kocht de software in maart 2004. Een jaar later kreeg het een claim van NCR dat de software NEC patenten schendt over e-catalogussen. Ook Charles Hill klaagde de webwinkel aan in juni 2007 omdat Websphere zijn webcachingpatenten doorbrak.

HarryandDavid.com schikte beide claims. Daarbij ontdekte het dat IBM sinds 2002 op de hoogte is dat het sommige patenten niet in handen heeft. Desondanks verkocht het Websphere Commerce nog jaren lang. Daarom eist de webwinkel een schadevergoeding van IBM. De computerfabrikant heeft nog niet gereageerd op de claim.