Twinkle | Digital Commerce

Europees Parlement vergadert over Google en Doubleclick

2017-11-11
170130
  • 1:13

Leden van het Europees Parlement maken zich nog steeds zorgen over de enorme informatieberg die ontstaat als Google branchegenoot Doubleclick overneemt. 'Samen weten ze wel erg veel over ons', vat D66 europarlementariër Sophie in 't Veld de problematiek samen.

Het Europees Parlement heeft deze week een debat gepland over gegevensbescherming. In 't Veld, specialist in privacy, meent dat de informatie misbruikt kan worden als die in verkeerde handen valt. De Europese consumentenbond BEUC uitte in december ook al zorgen. Toch voorspelt persbureau Bloomberg - op basis van goed geïnformeerde bronnen -dat de Europese Unie zijn fiat geeft aan de overname.

De Europese Commissie gaat naar verwachting eveneens zonder extra eisen akkoord. Eurocommissaris Neelie Kroes gaf eerder aan dat de Europese Commissie geen beslissingen kan nemen over privacyzaken. Zij onderzoekt alleen de gevolgen van de overname op de vrije markt. Kroes verlengde in november wel de termijn voor een onderzoek naar mogelijk marktverstorende effecten van de overname omdat deze zorgwekkende concurrentiecondities veroorzaakt in de Europese online advertentiemarkt. Daarop werd zij ondermeer gewezen door Yahoo en Microsoft. De twee betoogden zowel in Amerika als in Europa dat de deal tot een monopolie voor Google leidt. Volgens Microsoft krijgt de combinatie van beide partijen tachtig procent van alle online advertenties op externe sites in handen. Met een agressief overnamebod op Yahoo trachtte Microsoft zich in de markt binnen te vechten.