Twinkle | Digital Commerce

Domeinnamen na klachten opnieuw in de verkoop

2017-05-26
170130
  • 0:59

Na klachten over het verloop van de recente verkoop van nieuwe domeinnamen middels een zogenoemde landrush, brengt de SIDN een deel van de domeinnamen opnieuw op de markt.

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) - sinds 1996 verantwoordelijk voor de uitgifte en registratie van .nl-domeinnamen - onderzocht de procesgang en uitkomsten van de introductie van numerieke domeinnamen die eind februari plaatsvond. Partijen konden de url's met cijfers registreren waarbij het principe gold: 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Gedurende het eerste uur van de landrush was er zeer veel belangstelling, maar twee deelnemers hielden veel registratiecapaciteit bezet. Door de inzet van grote aantallen servers wisten ze onevenredig veel namen in de wacht te slepen.

Aanspraak vervallen
SIDN heeft de beide partijen aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Na overleg lieten ze hun aanspraak op een aanzienlijk deel van de registraties vervallen. Daarmee komen totaal 4060 numerieke domeinnamen opnieuw vrij voor registratie.
SIDN gaat in samenwerking met de betrokken deelnemers vaststellen hoe de beschikbaar gekomen numerieke domeinnamen worden vrijgegeven voor het publiek. Zodra de methode bekend is, informeert de instantie alle deelnemers over de exacte gang van zaken.