Twinkle | Digital Commerce

Beste webwinkels van Nederland bekend

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 2:59

Bol.com - in de categorie groot - en ToolsXL - in de categorie klein - zijn uitgeroepen tot de beste Nederlandse webwinkels. Naast de twee overall winnaars kwamen nog achttien webwinkels, in tien categorieën als winnaars uit de bus. Bovenop alle publiekprijzen werden ook nog drie vakprijzen uitgereikt; de Innovatie Award, Starter Award en Thuiswinkel Award.

De bekendmaking vond gister plaats tijdens de gala-avond van de Nationale Thuiswinkel Awards 2008. De Stichting Nationale Thuiswinkel Awards - een initiatief van de branchevereniging Thuiswinkel.org - organiseerde het prijzenfestival. Zeshonderd aanwezigen woonden de uitreiking van de vakprijzen en de publieksprijzen bij in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee.
Dit jaar meldde zich een recordaantal webwinkels aan voor een publieksprijs. Van de 190 aanmeldingen bleven uiteindelijk 54 genomineerden over. Consumenten konden van 1 januari tot 26 maart op hen stemmen. Gelijktijdig werden de genomineerden met rapportcijfers beoordeeld. In totaal is er 928.422 keer gestemd door 265.001 consumenten en zijn er 90.000 valide enquêtes met rapportcijfers ingevuld.

Twee overall winnaars
De publieksprijzen zijn vergeven in tien categorieën die zijn onderverdeeld in de subcategorieën 'Groot' en 'Klein'. Daaruit zijn twee overall winnaars voortgevloeid. Bol.com bleek de absolute favoriet in de subcategorie 'Groot' en is daarmee de 'overall winnaar': de webshop kreeg de allerhoogste cijfers (gemiddeld een 8,5) en het meeste aantal stemmen van het publiek en mag zich daarom de 'Beste Webwinkel van Nederland - Groot' noemen. Bedrijven die jaarlijks minimaal een miljoen euro omzetten of op concernniveau langer dan vier jaar bestaan, vallen in deze categorie.
ToolsXL scoorde in de subcategorie 'Klein' het meeste aantal stemmen en kreeg de hoogste rapportcijfers (7,4) toebedeeld door de consumenten.

Winnaars per categorie
Totaal achttien webwinkels vielen in tien categorieën in de prijzen.

Winnaars categorieën Groot
- Computer hard- en software  123inkt.nl
- Cd's, dvd's, boeken, tijdschriften en games  bol.com
- Consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur en telefonie  bol.com
- Financiële diensten   Rabobank
- Handelsites   Marktplaats.nl
- Persoonlijke verzorging en levensmiddelen   Yves Rocher
- Mode   Wehkamp
- Reizen en vrije tijd   Landal Greenparks
- Sport, speelgoed, hobby en cadeau   Conrad Electronic
- Warenhuizen   Wehkamp



Winnaars categorieën Klein:
- Cd's, dvd's, boeken, tijdschriften en games   Luisterrijk
- Consumentenelektronica, huishoudelijke apparatuur en telefonie  ToolsXL
- Handelsites   Poster.nl
- Persoonlijke verzorging en levensmiddelen   H2O Plus
- Mode   Pandorashop.nl
- Reizen en vrije tijd   Tickets & Events
- Sport, speelgoed, hobby en cadeau   EXPO
- Warenhuizen   Winkelvoorkinderen.nl

 

Winnaars vakprijzen
Naast de publiekprijzen, zijn gisteren bovendien drie vakprijzen uitgereikt; de Innovatie Award, Starter Award en Thuiswinkel Award. Een 15-koppige vakjury beoordeelde de 177 inzendingen voor de vakprijzen aan de hand van vooraf opgestelde criteria en de ingezonden motivaties. Per vakprijs bleven drie genomineerden over die op 13 maart een presentatie gaven aan de vakjury. Op basis daarvan zijn de volgende winnaars uit de bus gekomen:

Zoover, Innovatie Award
Zoover kreeg de Innovatie Award van de vakjury omdat: 'Het bedrijf goed inspeelt op de huidige situatie in de Nederlandse reisbranche. Het aantal beoordelingen en geüploade foto's en filmpjes van consumenten is aanzienlijk en neemt snel toe. Het meest innovatief is dat Zoover content biedt waar andere partijen, zoals reisorganisaties en touroperators, ook iets aan hebben.'

AnyMobile, Starter Award
Over AnyMobile had de jury het volgende te melden: 'AnyMobile is een innovatief totaalconcept. Met alle zoek- en selectiecriteria is de website klantvriendelijk en een toegevoegde waarde voor aanbieders en kopers van mobiele telefoons.'

Hema, Thuiswinkel Award
De jury verantwoordde de keuze voor Hema als volgt: 'Hema.nl is een zeer volledige site die prettig navigeert en naadloos aansluit bij wat Hema is en wil zijn. Als bezoeker krijg je meteen het Hema-gevoel. Dat is een unieke prestatie. Het team achter Hema.nl heeft niet de zoveelste webwinkel gerealiseerd, de site is écht Hema. Dit getuigt van inventiviteit, originaliteit en creativiteit.'