Twinkle | Digital Commerce

Aftrap SEPA gegeven in Amsterdam

2017-11-11
  • 1:02

Op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam is vandaag de lancering van de Single European Payments Area (SEPA) gevierd. Dit moet uiteindelijk leiden tot één Europese betalingsmarkt.

De invoering van de SEPA moet het betalen binnen heel Europa voor de consumenten gemakkelijker maken. Ook kunnen consumenten makkelijker een rekening bij een buitenlandse bank openen.

Eén van de opvallendste gevolgen van de invoering van de SEPA is dat iedereen een bankrekeningnummer met achttien tekens krijgen, in plaats van de zeven of negen cijfers in de huidige situatie. Wanneer de nieuwe bankrekeningnummer precies worden ingevoerd, is nog niet bekend.

Wie op www.ibannl.org zijn huidige rekeningnummer intikt, ziet meteen hoe het nieuwe nummer eruit gaat zien, schrijft het ANP. Het nieuwe nummer wordt een combinatie van het huidige rekeningnummer, met de toevoeging van de landencode, een controlegetal en vier letters die de betreffende bank aanduiden, aangevuld met een 1 of een paar nullen.

Ook zal het Nederlandse pinsysteem worden ingeruild voor een nieuw alternatief wereldwijd betaalsysteem. Daarom krijgen alle bankrekeninghouders een nieuwe pas waar een chip op zit en een magneetstrip. De banken zijn al bezig alle 20 miljoen passen te vervangen. Dat moet uiterlijk eind 2010 klaar zijn.