Twinkle | Digital Commerce

'IDeal prima geschikt om invulling te geven aan e-mandate'

2017-11-11
180101

Door de migratie naar de Single Euro Payments Area (Sepa) wordt het nationale incassoproduct vervangen door het ‘e-mandate’. Het is zaak dat in ons land werk wordt gemaakt van dit digitale alternatief, stelt Thuiswinkel.org, omdat webwinkeliers anders cross-border omzet mislopen.

Dat stelt Thuiswinkel.org in zijn Position Paper Online Betalen 2014, vanochtend gepresenteerd op het Online Betaal Congres in Houten. ‘Jarenlang stond iDeal bovenaan onze lijst met aanbevelingen, en dan met name mobiel iDeal, maar nu staat het e-mandate bovenaan’, zei beleidsadviseur Paul Alfing van de belangenvereniging vanochtend.

‘Gemiste kans’
Vanaf 1 augustus 2014 worden alle eurobetalingen in Europa gestandaardiseerd binnen Sepa. Nederland heeft geen prioriteit gegeven aan een invoering van het zogenoemde e-mandate, die daarmee samenhangt. ‘Een gemiste kans, want het doel van Sepa is onder andere het vergemakkelijken van cross-border betalingen’, aldus Alfing vanochtend.

Bewijskracht
Thuiswinkel.org ziet graag dat de elektronische variant van de handtekening, het zogenoemde e-mandate, snel wordt gerealiseerd om de efficiëntie van het incassoproduct te vergroten. Het elektronische mandaat dient dezelfde status en bewijskracht te krijgen als een papieren, getekend mandaat.

Aangewezen optie
Om de realisatie te versnellen en aan te sluiten op de beleving van consumenten, is het volgens de belangenvereniging effectief om gebruik te maken van bestaande specificaties, mechanismen en systemen. ‘Een uitbereiding op iDeal is hiervoor de aangewezen optie’, aldus Alfing vanochtend.

Een verzoek tot het afgeven van een e-mandate dient in zijn visie tenminste voorzien te zijn van de identiteit van de incassant en de machtiging. De consument kan dit verzoek koppelen aan een specifiek International Bank Account Number (Iban) en het is aan de individuele debetbank om te bepalen op welke wijze hij de authenticiteit van de klant vaststelt.

‘IDeal lijkt te kraken’
Behalve over het e-mandate gaan de aanbevelingen van Thuiswinkel.org over one click buying, waarbij identificatie/verificatie, betaling en mogelijk ook bezorging samenvallen, en over standaardisatie van payment service providers. Ook iDeal is weer een aandachtspunt. Alfing vanochtend: ‘Er zijn belangrijke eerste stappen gezet om de beschikbaarheid te vergroten en de communicatie over storingen te verbeteren. Toch lijkt iDeal door de blijvende storingen in de consumentbeleving mogelijk te kraken op zijn voegen. Daarom kan iDeal wat Thuiswinkel.org betreft niet snel genoeg worden ontkoppeld van internetbankieren.’

IDeal verbreden
Thuiswinkel.org ziet mogelijkheden om iDeal te verbreden met nieuwe functionaliteiten, nog afgezien van het Nederlands e-mandate. Ook voor periodiek betalen, uitgesteld betalen en de genoemde one click buy-oplossingern zou iDeal volgens de belangenvereniging goed geschikt kunnen worden gemaakt.

Position paper
U kunt alle aanbevelingen van Thuiswinkel.org downloaden via onderstaande link (pdf):


Size: 329.0K bytes Modified: 2 June 2016, 16:03