Twinkle | Digital Commerce

Phishers zoeken nieuwe 'vijvers'

2017-05-26
175111
  • [nieuws]
  • 1:17

cybercrimePhishers breiden hun werkgebied uit door overbevissing en beschermingsmaatregelen bij eBay en Paypal, zo waarschuwde Sophos, IT-beveiliging- en controleorganisatie, gisteren. Uit Sophos' onderzoek blijkt dat in september 2007 slechts 21 procent van de phising e-mails naar de twee bedrijven verwezen. Een jaar geleden deed nog 85 procent van de nepberichten alsof ze van eBay of PayPal afkomstig waren. 

Phising e-mails leiden hun ontvangers naar frauduleuze websites die als twee druppels water op de echte lijken. Deze sites zijn ontworpen om informatie als gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen. 'Het aantal phising e-mails met eBay en PayPal als doelwit is de afgelopen maand gedaald van 90 procent naar 50 procent. Maar Sophos stelt vast dat de cybercriminelen zich nu richten op andere "vijvers". Zowel kleinere creditkaartmaatschappijen als online-winkels en bedrijven in andere regio's zijn doelwit', aldus Marnix van Meer, directeur Sophos Benelux.

Bescherming
Eerder dit jaar introduceerde PayPal een authentificatiesleutel voor bescherming tegen phising. Daarnaast licht zowel eBay als PayPal klanten voor hoe ze zich beschermen tegen frauduleuze e-mails. Sitebezoekers krijgen onder meer uitleg over hoe ze phising e-mails herkennen, bijvoorbeeld door vragen die eBay en PayPal nooit online zouden stellen.

Nieuwe doelwitten
'Phishers azen nu op kleinere doelgroepen met mogelijk nog achterblijvende beschermingsmaatregelen en onwetende gebruikers. Het is te verwachten dat de phishers daar eerder beet hebben. Internetgebruikers moeten dus niet te snel 'happen' op e-mails en eerst de bron verifiëren', aldus Van Meer.