Het Nederlandse online betaalbedrijf Mollie start volgende maand met een internationale betaaldienst, ZayPay. De nieuwe site richt zich op betalingen van drie euro of minder. 'Nergens op internet kan je een betaling van 1 cent doen. Met Zaypay wordt dit wel mogelijk', vertelt Mollie-oprichter Adriaan Mol.
'ZayPay wordt geen concurrent van PayPal, omdat we ons vooral richten om micropayments', zegt Mol. Volgens hem zal het maximumbedrag dat via Zaypay kan worden betaald rond 3 euro zijn. Mensen die een betaling onder een bepaald minimum doen, bijvoorbeeld 1 euro, kunnen dat bedrag gewoon afrekenen, de andere 99 cent komen dan automatisch op hun account. Alleen voor de kleinste betalingen is zo'n saldo nodig, Zaypay werkt ook zonder registratie. De dienst gebruikt volgens Mol alle 'niet-traditionele betaalmethodes' die voorhanden zijn, zoals in Nederland de Walliecard. Betaalnummers worden het meest gebruikt: wie belt naar zo'n nummer heeft meteen afgerekend. Daarnaast gebruikt Zaypay sms als betaalmethode, wat vaak minder interessant is vanwege de hoge marges die telecombedrijven vragen.
Concurrent voor Mollie?
Mollie biedt in Nederland online betalingen aan voor websitebeheerders via 0900-nummers, sms, Walliecard en iDeal. Zaypay kan in Nederland mogelijk gaan concurreren met Mollie. De tarieven van Zaypay moeten uiteindelijk lager komen te liggen vanwege de hogere volumes. 'En met Mollie kan je als site in één klap veel meer landen bereiken.'
Zaypays ambities
Zaypay wordt eind volgende maand gelanceerd in achttien landen, naast Europese landen ook in Canada, Mexico, Turkije en Zuid-Korea. 'Voor het eind van het jaar moeten dat er 24 zijn.' Amerika zit er nog niet tussen omdat dat continent volgens Mol ongunstig is voor kleine betalingen vanwege de trage opkomst van sms en andere online betaaldiensten.
Zaypay richt zich vooral op site-eigenaren en uitgevers, grotendeels dezelfde gebruikersgroep als Mollie.nl. 'Vooral sites die ringtones verkopen, spelletjessites, datingsites en zelfs advocatenkantoren die er online standaard-contracten mee afrekenen maken nu gebruik van onze dienst. Betalen via micropayments voor artikelen is tot nu toe geen succes. Ik ken geen voorbeelden van waar dat goed werkt. Voor tekst willen mensen niet betalen op internet', aldus Mol. Weblogs krijgen later dit jaar ook de mogelijkheid om een Zaypay-doneerknop aan hun site toe te voegen. Ook komt Zaypay met widgets voor onder meer Hyves, zegt Mol. Sekssites zijn voorlopig niet welkom bij Zaypay, maar goksites wel, zolang lokale de wetgeving die toestaat. Volgens Mol haalde Mollie in 2006 een omzet van zes miljoen euro. Behalve in Amsterdam heeft Zaypay ook kantoren in Brussel en Tel Aviv.
Bron: Emerce
Er is op dit moment 0 keer gereageerd op:
Nieuwe betaaldienst voor mini-bedragen
Je kunt niet meer reageren op dit artikel.