Twinkle | Digital Commerce

Ook microbetaaldienst ZayPay in buitenlandse handen

2017-10-05
180101
  • 1:05

Na Wallie is nog een Nederlands bedrijf in microbetalingen in buitenlandse handen gekomen: ZayPay is overgenomen door de Britse Mobile Interactive Group (MIG), ‘Europe’s largest mobile billing and payments business’ volgens de overnameprooi.

ZayPay werd in 2006 opgezet door de jonge internetondernemer Adriaan Mol, die twee jaar eerder met Mollie al een aanbieder van betaal- en sms-diensten in de markt had gezet. Waar Mollie vooral mikt op Nederland, richtte ZayPay de pijlen vanaf de start op internationale uitgevers van digitale content en online games.

ZayPay biedt site-exploitanten de mogelijkheid kleine betalingen te innen door gebruik te maken van een API (application programming interface). Consumenten kunnen vervolgens zonder installatie of registratie afrekenen met hun mobiele telefoon: per sms, of bijvoorbeeld door het bellen van een 0900-nummer of gebruik te maken van Wallie. Die virtuele portemonnee, ook een Nederlandse vinding, werd onlangs overgenomen door de concurrerende prepaid-aanbieder Paysafecard uit Oostenrijk.

ZayPay blijft stand alone opereren volgens het persbericht van vandaag. De betaaldienst, actief in ruim veertig landen en een 'profitable business', verwacht onder de vleugels van MIG zijn mondiale uitrol te kunnen versnellen. MIC handelde vorig jaar voor meer dan 100 miljoen euro aan microbetalingen af voor klanten.