Twinkle | Digital Commerce

'Zoekresultaten weergeven als krantenpagina'

2017-05-26
170120
  • [nieuws]
  • 2:20

De toekomstige resultaatpagina van zoekmachines zal er meer uit gaan zien als een krant. Dit zorgt ervoor dat de aandacht van de lezer beter wordt verdeeld over de pagina. Omdat resultaten steeds vaker gepersonaliseerd worden, aangepast aan locatie en ingedeeld in verschillende media, dient dit aandachtspatroon goed te worden gevolgd.

Dit stelt het Amerikaanse Enquiro Research in het rapport Search Engine Results: 2010. Het bedrijf vroeg een team experts van onder andere Google, Microsoft en Ask naar de trends in search, en de toekomst ervan. Ook werd een eyetracking-onderzoek gedaan naar het aandachtspatroon van de zoekmachinegebruiker.

Een van de belangrijkste trends is personalized search. Hierin worden zoekresultaten gepersonaliseerd op basis van zoekgeschiedenis of surfgeschiedenis. Ook social networking wordt in het zoekproces meegenomen. Volgens een van de ondervraagden is de truc achter gepersonaliseerde resultaten zo weinig mogelijk actie van de gebruiker te vergen, met maximaal resultaat.

Continu ingelogd

Er zijn verder ontwikkelingen te verwachten in local search. Hierin worden de zoekresultaten aangepast aan de plek waar de internetter zich bevindt, of aan de locatie die zijn voorkeur heeft. En in universal search worden verschillende media in de zoekresultaten herkend, zodat bijvoorbeeld video's, podcasts en blogs van elkaar worden onderscheiden.

Men verwacht dat zoeken gemakkelijker zal worden. Continu ingelogd blijven bij de favoriete zoekmachine is nu al mogelijk. De zoekgeschiedenis wordt bewaard, en benut voor verdere zoekopdrachten. Google is al begonnen met een soort Web 2.0 variant van zijn zoekmachine, iGoogle. Zoekresultaten worden opgeslagen onder verschillende tabbladen.

 E-vorm

Traditioneel worden zoekresultaten bekeken in een F-vorm die wordt aangeduid als de 'gouden driehoek'. Men begint met het bekijken van de zoekresultaten in de linkerbovenhoek van de pagina. Het plaatsen van een thumbnail verandert dit patroon. De thumbnail zelf wordt amper bekeken, maar men begint wel op deze plek met het scannen van de pagina. De zoekmachinegebruiker leest eerst de tekst die rechts naast de thumbnail staat, en daarna leest hij de tekst boven en onder de thumbnail.

De F-vorm of gouden driehoek wordt vervangen door een E-vorm, waarvan de middelste horizontale lijn wordt gevormd door de thumbnail en de tekst ernaast. De bovenste en onderste lijnen krijgen daarna de aandacht.

Krant

Voor Ask, een pagina met een niet-lineaire indeling van drie kolommen, is het aandachtspatroon anders dan voor de meer straightforward indeling van Google. Ask slaagt er wonderwel in om de aandacht van de zoekmachinegebruiker te verdelen over de verschillende kolommen. Maar ook hier begint de lezer te kijken naast de thumbnail, met name als deze hoog in de middelste kolom staat.

De onderzoekers geven een idee van de lay-out van de de resultatenpagina van de toekomst. De onderzoekers zijn hierin geïnspireerd door de wat meer gelijkmatige verdeling van de aandacht zoals een site als Ask die kent, en door het gepersonaliseerde idee achter iGoogle. De resultaten worden verdeeld naar soort informatie, in een layout die doet denken aan een krant.