Twinkle | Digital Commerce

Ondernemer besteedt veel tijd aan 'rompslomp'

2017-05-26
170113
  • [nieuws]
  • 1:49

rompslomp2Drie op de vijf ondernemers komt door allerlei 'rompslomp' te weinig toe aan het uitoefenen van het eigen vak. Vooral het voldoen aan wet- en regelgeving kost veel tijd; 44 procent van de zelfstandigen geeft aan dat dit ze hierdoor nauwelijks toekomen aan hun 'echte werk'. Dit blijkt uit de resultaten van het eerste Postbank OndernemersBericht, een periodiek onderzoek naar de verwachtingen en het vertrouwen van ondernemers in Nederland.

Hoewel de meeste ondernemers veel tijd besteden aan taken die ze liever niet zouden uitvoeren, overheerst het positieve gevoel. Negen op de tien zelfstandigen haalt zeer veel voldoening uit het werk. Financieel gaat het de meeste ondernemers voor de wind. De meerderheid heeft een financieel gezond jaar achter de rug en slechts 6 procent voorziet voor de komende twaalf maanden een minder resultaat. Toch heeft 39 procent van de ondernemers de afgelopen maanden weleens wakker gelegen vanwege zorgen om het bedrijf en heeft één op de acht als grootste angst dat het eigen bedrijf failliet gaat.

Bijna één op de drie ondernemers ziet de toenemende wet- en regelgeving als belangrijkste bedreiging voor hun bedrijf voor de komende twee jaar. Het voldoen aan regelgeving wordt door 39 procent bovendien gezien als de meest tijdrovende activiteit naast het 'gewone' werk. Andere taken die volgens ondernemers teveel tijd kosten zijn communicatie met gemeentelijke instanties (37 procent), belastingen (37 procent) en administratie (31 procent). 

Gevraagd naar de belangrijkste zaken die de ambities kunnen dwarsbomen wordt naast wet- en regelgeving door 15 procent het vinden van geschikt personeel aangegeven. Om de ambities waar te kunnen maken heeft 18 procent vooral geld nodig en 16 procent heeft behoefte aan personeel. Nu de krapte op de arbeidsmarkt zo groot is, wordt het steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Het Postbank Economisch Bureau verwacht dat de huidige grote vraag naar personeel zich uiteindelijk ook in hogere lonen zal vertalen. Juist nu veel bedrijven om personeel zitten te springen kan de werknemer een stuk kritischer zijn. Werknemers zijn steeds vaker in de positie om eisen te stellen. 

  

 

 

 

 

 

 ______________________________