Twinkle | Digital Commerce

Het ter beschikking stellen van algemene voorwaarden

2017-05-26
  • 2:13

Algemene voorwaarden worden voor of bij het sluiten van een elektronische overeenkomst regelmatig verkeerd door webwinkels ter beschikking gesteld. Aan het ter beschikking stellen van algemene voorwaarden zijn een aantal eisen verbonden. Indien een webwinkel niet aan deze eisen voldoet, heeft de consument de mogelijkheid om bepaalde bedingen te vernietigen.

Algemene voorwaarden langs elektronische weg
Het langs elektronische weg beschikbaar stellen van algemene voorwaarden wordt geregeld door artikel 6:234, lid 1 sub c BW:

hetzij, indien de overeenkomst langs elektronische weg tot stand komt, de algemene voorwaarden voor of bij sluiten van overeenkomst aan de wederpartij langs elektronische weg ter beschikking heeft gesteld op zodanige wijze dat deze door hem kunnen worden opgeslagen en voor hem toegankelijk zijn ten behoeve van latere kennisneming of, indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, voor totstandkoming van overeenkomst aan wederpartij heeft bekend gemaakt waar van voorwaarden langs elektronische weg kan worden kennisgenomen, alsmede dat zij op verzoek langs elektronische weg of op andere wijze zullen worden toegezonden.

Vereisten:
Ten eerste dienen de algemene voorwaarden voor de consument toegankelijk te zijn. Dat kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hyperlink naar de algemene voorwaarden.

Ten tweede dient aan de consument de mogelijkheid te worden geboden dat de voorwaarden opgeslagen kunnen worden en voor de consument beschikbaar zijn voor latere kennisneming. Aan dit vereiste kan worden voldaan door de mogelijkheid te bieden om de voorwaarden te downloaden (bijv. in PDF).

Bart Smit en Dell
Om bovengenoemde iets sprekender te maken zal ik de terbeschikkingstelling van de algemene voorwaarden van zowel Bart Smit en Dell toetsen.

Bart Smit:

Bart Smit

Bart Smit maakt de algemene voorwaarden toegankelijk middels een hyperlink. Daarmee is aan het eerste vereiste voldaan. De consument krijgt bij Bart Smit niet de mogelijkheid om de algemene voorwaarden te downloaden. Natuurlijk is het wel mogelijk om de tekst te selecteren en vervolgens naar WORD te kopiëren en op te slaan. Naar mijn mening mogen dergelijke handelingen niet van een consument worden verwacht. Bart Smit voldoet dan ook niet aan het tweede vereiste van artikel 6:234, lid 1 sub c BW. Het gevolg voor Bart Smit is dat de consument een beroep kan doen op vernietiging van bepaalde bedingen uit de algemene voorwaarden.

Dell:

Dell

Ook Dell maakt de algemene voorwaarden toegankelijk middels een hyperlink. Daarmee heeft Dell nog niet aan het eerste vereiste voldaan. Dell stelt haar algemene voorwaarden namelijk ter beschikking middels een popup-venster. Popup-blockers zouden de weergave kunnen belemmeren. Naar mijn idee stelt Dell zelfs de verkeerde voorwaarden ter beschikking. In het popup-venster worden deze voorwaarden niet weergegeven. Bij Dell wordt in de popup ook geen mogelijkheid geboden om de algemene voorwaarden te downloaden. Dell voldoet dan ook niet aan het tweede vereiste van artikel 6:234, lid 1 sub c BW. Het gevolg voor Dell is dat de consument een beroep kan doen op vernietiging van een bepaald beding.

Het aanpassen van de link en het vervangen van een popup door een gewone webpagina lijkt hier de oplossing.