Twinkle | Digital Commerce

Van werkloos naar Quote 500

2017-05-26
  • 1:08

Regelmatig geef ik lezingen en probeer mensen enthousiast te maken om te gaan ondernemen op internet. Studeren is daarbij erg belangrijk. Maar nu ben ik in de war. 

De Google-oprichters ontwikkelden hun zoekmachine op de Universiteit van Stanford. Ikzelf heb Startpagina.nl gemaakt nadat ik ben afgestudeerd in de informatica.

De meest succesvolle internetondernemer van Nederland, Bob Crebas, heeft het echter heel anders aangepakt...

Ik heb onlangs het boek van Crebas (zie www.bobcrebas.nl) gelezen, die Marktplaats.nl aan eBay verkocht voor het astronomische bedrag van 225 miljoen euro.

Je verwacht een boek van een succesvolle ondernemer á la Youtube, Yahoo of Google. Deze oprichters waren al van jongs af aan actief met computers en waren onder de dertig al multimiljonair. Het verhaal van Bob Crebas is echter compleet anders. Toen hij Marktplaats.nl verkocht was hij de vijftig reeds gepasseerd. Hij komt uit een boerengezin van negen kinderen, heeft nauwelijks opleiding, was jaren werkloos en werkte tussendoor bij de plantsoenendienst en aan de lopende band van een conservenfabriek. Tel daarbij op dat hij al zijn hele leven in de Noordoostpolder woont. Dat is al met al toch geen voedingsbodem voor succes?

Al lezende viel ik van de ene verbazing in de andere. Wie gaat zijn levensverhaal verfilmen? Van werkloos naar Quote 500.

Het boek is absoluut een aanrader. Maar als u het uit heeft, moet u het snel verstoppen. Want als uw kinderen het gaan lezen en Bob als rolmodel nemen, gaat u een zwaar leven tegemoet.