Twinkle | Digital Commerce

'Medicijnensites overtreden de wet'

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 1:19

Exploitanten van Nederlandse geneesmiddelensites overtreden de wet. De websites werken zonder de benodigde vergunning voor medicijnen die onder de opiumwetgeving vallen, exporteren illegaal medicijnen of werken op basis van slechte artsenconsulten. Dat blijkt vandaag uit een steekproef van De Volkskrant onder Nederlandse internetapotheken.

Alle drie de medicijnensites waar de krant een bestelling plaatste gingen in de fout. Zo schreven ze een afslankmiddel voor aan een vrouw die borstvoeding geeft, leverde zonder vragen de verslavende angstremmer Lorazepam of leverde illegaal medicijnen vanuit het buitenland, schrijft het dagblad. Nederland telt zeven van zulke sites.

Risico's

De overtredingen zijn volgens de krant gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Die begint vrijdag met een voorlichtingscampagne om mensen op de risico's van dergelijke sites te wijzen. Patiënten lopen gevaar omdat veel internetmedicijnen niet geregistreerd of nep zijn of omdat de artsen die bij de sites werken hun patiënten niet kennen. De sites besteden hun medisch advies deels uit aan buitenlandse artsen en apothekers.

Nieuwe wet

De afgelopen jaren heeft de inspectie een tiental artsen opgedragen niet meer voor de sites te werken. In sommige gevallen werkte dat averechts, schrijft de krant, omdat de sites daardoor uitweken naar het buitenland om aan de controle van de inspectie te ontkomen.

Volgende maand treed nieuwe wetgeving in werking waardoor het werk van de internetdokters wordt verboden. Het is artsen dan niet meer toegestaan medicijnen voor te schrijven aan patiënten die ze niet kennen.