Twinkle | Digital Commerce

'Consument koopt en betaalt wel veilig'

2017-05-26
  • [nieuws]
  • 0:56

De consument koopt en betaalt wel veilig op het net, dat stelt BeCommerce, de Belgische branchevereniging voor webwinkels en verkopers op afstand. BeCommerce reageert hiermee op de uitspraken van economie docent Thierry Debels,.

Debels noemt in zijn pas verschenen boek fraude met kredietkaarten als één van de grootste gevaren bij het kopen via het net. Volgens de docent houden leveranciers kredietkaartnummers bij in aparte bestanden. Die zouden dan niet zelden worden gekraakt, waarna de gegevens online verkocht worden. Volgens BeCommerce houden leveranciers helemaal geen kredietkaartnummers bij in aparte databanken. 'Juist omdat het vertrouwen in het veilig online betalen zo cruciaal is bij e-commerce, werken de webwinkels met gespecialiseerde bedrijven, de zogenaamde Payment Service Providers. Deze bedrijven moeten aan de meest strenge (PCI) normen voldoen en worden jaarlijks opnieuw gecertificeerd door auditbureaus aangesteld door Visa International en MasterCard International.'  De uitspraken van Debels noemt BeCommerce dan ook 'totaal voorbijgestreefd'.

Volgens de branchevereniging moet de consument wel alert blijven bij welke webwinkels hij koopt. In België is ook een keurmerk, het zogenoemde BeCommerce Label.