Twinkle | Digital Commerce

Ministerie van Economische zaken richt platform op voor meldingen over onveilige of illegale producten

2024-09-25
1000562
  • 1:10

Minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken heeft deze week de komst van een platform bekendgemaakt waarop consumenten en bedrijven onveilige en illegale producten kunnen melden.

Volgens het Ministerie zijn online platforms de afgelopen jaren steeds meer producten uit Azië en Amerika rechtstreeks aan consumenten gaan verkopen, en heeft dat – naast oneerlijke concurrentie - ook gezorgd voor een toename van het aantal onveilige en illegale producten.

Op de website Productenmeldwijzer.nl kan men nu terecht om producten die niet toegestaan zijn te melden. Er zijn verschillende toezichthouders die op hun eigen terrein producten in de gaten houden: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI), de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Deze zijn allemaal aangesloten op het platform, waardoor er nu een centrale plek is om melding te maken van deze producten.

‘Ondeugdelijke producten weren’

‘Consumenten kunnen bij defecten of onveiligheid vaak lastig met verkopers uit landen van buiten de EU contact leggen. Daarom is goed toezicht essentieel en moet een melder makkelijker daar toegang toe hebben. Bijvoorbeeld via één platform. Je kunt immers niet ver genoeg gaan om onveilige producten van de markt te krijgen en consumenten te beschermen. We moeten ondeugdelijke producten uit niet-EU-landen, via zogenoemde directe import, weren op online platforms’, aldus Beljaarts.