Twinkle | Digital Commerce

PostNL mag post en brievenbuspakjes dag later bezorgen

2024-10-03
1000562
  • [nieuws]
  • 1:07

Vanaf 2026 mag PostNL naar verwachting een dag langer doen om brieven en brievenbuspakketjes te bezorgen. Het vervoersbedrijf had daarom gevraagd, omdat het volume van post afneemt.

Dat schrijft minister Dirk Beljaarts van Economische Zaken in een brief aan de kamer. De wet schrijft nu voor dat 95 procent van de brievenpost binnen 24 uur bezorgd moet zijn, maar dat lukt PostNL al langere tijd niet. Het bedrijf trok daarom eerder aan de bel, en vroeg om een wijziging van de postwet.

Die gaat er nu waarschijnlijk komen. Volgens Beljaarts biedt een verlenging van de bezorgtijd ‘ruimte voor een betere betrouwbaarheid’. PostNL wilde op termijn mogelijk naar een bezorgtermijn van drie dagen voor post. Maar dat is voor Beljaarts nu nog een stap te ver. Als voorwaarde voor de langere bezorgtermijn moet PostNL wel weer genoeg post op tijd gaan bezorgen.

PostNL laat in een reactie aan de NOS weten blij te zijn met het plan. ‘Dit is een belangrijke stap om de Universele Postdienst in de toekomst betrouwbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden.’ Het bedrijf benadrukt wel dat financiële steun vanuit de overheid noodzakelijk is. In de brief van Beljaarts staat dat PostNL geen overheidssubsidie krijgt.

Doordat een wetswijziging tijd in beslag neemt kan de bezorgtijd pas naar verwachting in 2026 worden aangepast.