Twinkle | Digital Commerce

Wat elke webshop eigenaar moet weten over aansprakelijkheid

2024-08-30
1000562
  • [branded content]
  • 3:07

Het runnen van je eigen webshop is natuurlijk een droomberoep van velen. Je hebt veel vrijheid en hebt de touwtjes in eigen handen. Bij het runnen van je eigen webshop komen echter ook belangrijke verantwoordelijkheden kijken, waaronder juridische aansprakelijkheid. Deze aansprakelijkheid kan een grote impact hebben op je bedrijf. Zeker als je niet goed voorbereid bent. Daarom is het heel belangrijk dat je weet wat wel en niet onder jouw verantwoordelijkheid valt als eigenaar en hoe je jezelf kunt beschermen als er iets misgaat.

Jouw verantwoordelijkheid als verkoper

Als eigenaar van een webshop ben jij verantwoordelijk voor de producten die je verkoopt. Gaat er iets mis met jouw product? Dan komt de klant bij jou aankloppen. Als een product stuk gaat, verwacht de klant een oplossing van jou. Veroorzaakt je product schade? Dan ben jij daar verantwoordelijk voor. Dit geldt ook als je de producten gewoon doorverkoopt, je hoeft niet de fabrikant te zijn om verantwoordelijk te zijn. Natuurlijk gaat dit om de reputatie van je webshop. Je wilt goede producten leveren en je klanten tevreden houden, zo kun je groeien en wordt je ieder jaar beter. Maar het draait niet alleen om je imago, het gaat ook om je winst en je inkomsten. Als een klant jou aansprakelijk stelt voor schade die jij hebt aangericht, dan kunnen die kosten flink oplopen. In sommige gevallen gaat het om duizenden euro’s, dit heeft natuurlijk invloed op de winstgevendheid van je bedrijf.

Beroepsaansprakelijkheid

Fouten maken is menselijk en ook ondernemers zijn mensen. Het kan dus voorkomen dat je een fout maakt in je werk, dat kan nou eenmaal gebeuren. Als ondernemer kan het echter zo zijn dat jouw fout financiële gevolgen heeft bij een klant. In dat geval ben jij alsnog aansprakelijk voor die fout en als die kosten hoog oplopen, dan moet jij die rekening betalen. Dat is natuurlijk niet ideaal. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp beschermt zzp’ers en ondernemers tegen de gevolgen van een beroepsfout. Deze verzekering dekt namelijk de kosten van een mogelijke beroepsfout. Onder deze verzekering valt bijvoorbeeld financiële schade door het geven van verkeerd advies, het leveren van een gebrekkig product of een gebrekkige dienst.

Bedrijfsaansprakelijkheid

Bedrijfsaansprakelijkheid verwijst naar de aansprakelijkheid van een bedrijf voor schade aan klanten, leveranciers of bezoekers als gevolg van de normale bedrijfsactiviteiten. Dit betreft zowel materiële schade als letselschade. Voor een webshop eigenaar is het verkopen van producten onderdeel van de normale bedrijfsactiviteiten. Ontstaat er schade bij klanten door de producten die jij aan hen verkoopt? Dan ben jij aansprakelijk. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een AVB beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade die valt onder jouw bedrijfsaansprakelijkheid. Hieronder valt bijvoorbeeld schade aan (spullen van) anderen door jouw werkzaamheden, schade aan (spullen van) klanten door een gebrekkig product van jou en schade die medewerkers oplopen tijdens het werk. Kies voor een AVB bij Univé om jouw bedrijf te beschermen tegen hoge kosten.

Bescherm je bedrijf met verzekeringen

Je kunt natuurlijk altijd je best doen om ervoor te zorgen dat jouw producten betrouwbaar zijn, waardoor zo’n ongeval niet snel voorkomt. Je kunt ook je best doen om geen fouten te maken, maar de kans is groot dat je dit niet oneindig volhoudt. Dat is niet menselijk. Je hoeft ook helemaal niet foutloos te zijn om een webshop te runnen of ondernemer te zijn. Ondernemen draait om het nemen van risico’s, maar ook om voorbereiding. Als ondernemer moet je voorbereid zijn op het onverwachte. Daarom is het voor ondernemers ontzettend belangrijk om hun bedrijf goed te beschermen door middel van verzekeringen. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering zijn een goede plek om te beginnen om je bedrijf te beschermen tegen onvoorziene omstandigheden.

Dit artikel verschijnt op initiatief van Lequal