Twinkle | Digital Commerce

Delivery Hero riskeert hoge antitrustboete

2024-07-08
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

Maaltijdbezorger Delivery Hero kan vanwege vermeende concurrentiebeperkende afspraken een aanzienlijke boete verwachten. De Europese Commissie onderzoekt de zaak inmiddels al jaren.

Dit meldt het Duitse Handelsblatt. Aanvankelijk betrof het onderzoek van de Europese Mededingingsautoriteit de vermeende marktverdeling tussen Delivery Hero en de in 2022 overgenomen Spaanse concurrent Glovo. Tot nu toe had Delivery Hero 186 miljoen euro opzij gezet voor dit al jaren durende conflict, maar de verwachting is dat de boete ruim 400 miljoen euro wordt.

Kartelvorming

Beide bedrijven hadden elkaars nationale bedrijven al verkocht om de portefeuille op te schonen. In 2020 kocht Delivery Hero bijvoorbeeld de activiteiten van Glovo in negen Zuid-Amerikaanse landen voor ongeveer 230 miljoen euro. Het vermoeden van kartelvorming hield daar niet op, schrijft Handelsblatt. Ook bestaan er inmiddels vermoedens van het uitwisselen van commercieel gevoelige gegevens. Als onderdeel van het onderzoek werden kantoren in Berlijn en Barcelona tweemaal onaangekondigd doorzocht door mededingingsautoriteiten. Delivery Hero benadrukte dat het volledig zou samenwerken met de Europese Commissie.

Glovo

Twee jaar geleden rondde maaltijdbezorger Delivery Hero de transactie af waarbij de bezorger 94 procent van de aandelen van de Spaanse branchegenoot Glovo in handen kreeg. Mede hierdoor, geeft Delivery Hero in het jaarverslag van 2022 aan, had de bezorger geen positief bedrijfsresultaat in 2022. Begin 2023 kreeg Glovo ook nog een boete van bijna 57 miljoen euro omdat het gebruik maakte van schijnzelfstandigen en buitenlanders die niet in het bezit zijn van een werkvergunning.