Twinkle | Digital Commerce

Glovo nu nog sta-in-de-weg voor Delivery Hero’s winstgevendheid

2023-02-09
1000562
  • [nieuws]
  • 1:44

Maaltijdbezorger Delivery Hero is positief gestemd dat dit jaar hét jaar wordt waarin – eindelijk – winst wordt geboekt. Dat gebeurt nu nog niet, vooral door de aanwezigheid van pupil Glovo.

Sterker, volgens Delivery Hero had het eigenlijk vorig jaar al een positief bedrijfsresultaat kunnen halen, als de resultaten van de Spaanse flitsbezorger – sinds de zomer van ’22 onderdeel van de Duitse groep – niet worden meegerekend. Dat alles blijkt uit de jaarresultaten van Delivery Hero over 2022, die vandaag werden gepubliceerd.

Op weg naar winstgevendheid laat Delivery Hero een stijgende lijn zien. Logisch ook, aangezien het afgelopen jaar vooral in het teken stond van bezuinigingen. Het resultaat daarvan is volgens ceo Niklas Östberg dit boekjaar pas goed te merken, en op basis daarvan kun je concluderen dat Delivery Hero nu al wat voorloopt. In het laatste kwartaal van 2022 was het brutoresultaat (adjusted Ebitda) al ‘positief’, zelfs met de resultaten van Glovo. Zónder Glovo is het brutoresultaat in heel 2022 al positief voor Delivery Hero.

Quick commerce

Dat positieve sentiment geldt overigens niet voor alle onderdelen van Delivery Hero. In het zogenoemde ‘Integrated Verticals’-onderdeel, waaronder onder meer de quick commerce-activiteiten van Delivery Hero vallen, wordt nog een fors verlies geleden. Het brutoresultaat in dat segment was in heel 2022 345 miljoen euro in het rood. De verwachting was echter dat dat bedrag tussen de 380 en 400 miljoen in de min zou uitkomen, dat resultaat is dus ook beter dan verwacht.

Dat alles zorgt voor het nodige optimisme bij de directie van Delivery Hero, dat ervan overtuigd is dat het huidige boekjaar winst behaald gaat worden. Hier toegelicht door cfo Emmanuel Thomassin: ‘Vorig jaar stond de hele branche voor verschillende uitdagingen en we hebben hard gewerkt om hier als winnaar uit te komen. We kijken er nu naar uit om deze weg door te zetten in 2023 en we zijn verheugd om onze verwachting van een positief aangepast Ebitda-marge – inclusief Glovo – van meer dan 0,5 procent voor het volledige boekjaar 2023 en meer dan 1 procent voor de tweede helft van 2023 te bevestigen.’