Twinkle | Digital Commerce

Veel nieuwe bestelwagens aangeschaft in aanloop naar nieuwe regels

2024-06-11
1000562
  • 1:09

Ondernemers, pakketbezorgers en koeriers hebben in de eerste maanden van dit jaar aanzienlijk meer bestelwagens aangeschaft. Vanaf komend jaar worden die busjes een stuk duurder, maar door de toename is het maar de vraag of alle busjes voor die tijd zijn gekeurd.

Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie RAI Vereniging. Door de invoering van zero-emissiezones met de BPM-invoering op conventionele bestelwagens, volgend jaar, wordt de aanschaf van dieselbusjes dan aanzienlijk duurder. Daarom schaffen veel ondernemers dit jaar nog een dieselbus aan. Tot nu in 2024 gaat het om een groei van een kwart, van 29.793 registraties in 2023 naar 37.172.

Uitdaging zit hem volgens RAI Vereniging vooral in de keuringscapaciteit van de RDW. Door de flinke toename zijn er twijfels of alle nieuwe bestelwagens wel op tijd kunnen worden gekeurd. Op bestelwagens die na 1 januari 2025 worden gekeurd moet BOM worden afgedragen en krijgen geen ontheffing voor de zero emissie-zones in binnensteden.

RAI Vereniging roept de overheid dan ook op om garanties te bieden met betrekking tot de keuringscapaciteit van de RDW. ‘Er moeten voldoende middelen én personeel beschikbaar gesteld worden door de overheid voor de RDW, zodat alle voertuigen die voor 1 januari 2025 gereed zijn, nog dit jaar van een kenteken kunnen worden voorzien.’