Twinkle | Digital Commerce

Binnenkort vrachtwagenrijbewijs nodig voor zware elektrische busjes

2023-09-27
1000562
  • [nieuws]
  • 0:59

Het is vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan om met een rijbewijs B een zware elektrische bezorgbus te besturen. De vrijstelling hiervoor loopt op die datum af.

Normaliter moeten bestuurders van voertuigen met een maximaal gewicht van 3.500 tot 4.250 kilogram in het bezit zijn van een rijbewijs C, maar sinds vorig jaar liep er een experiment waarmee men onder voorwaarden een vrijstelling hiervoor konden aanvragen voor elektrische bestelwagens met een maximum gewicht van 3.500 tot 4.250 kilo.

Deze vrijstelling loopt in principe tot begin volgend jaar, waardoor bestuurders zonder rijbewijs C dus niet meer in deze bestelwagens mogen rijden. De vrijstelling geldt voor elektrische bestelwagens die voor 1 oktober 2023 geregistreerd zijn. Bij het opstellen van de voorwaarden ging men ervan uit dat rond deze tijd wel meer duidelijk zou zijn over nieuwe wetgeving op dit gebied, maar mede vanwege de politieke situatie in Nederland loopt dit achter.

Vorige maand is er overleg geweest tussen TLN, het ministerie van infrastructuur en Waterstaat, RDW en andere brancheorganisaties. Brancheorganisatie TLN pleit voor een langere vrijstelling en wetgeving waarin de vrijstelling is vastgelegd.