Twinkle | Digital Commerce

E-commerce in ... Roemenië

2024-05-13
1000562
  • [onderzoek]
  • 1:54

Twinkle zoekt letterlijk de grens op. In de rubriek Grenzeloos laat de redactie haar licht schijnen op een e-commerce ontwikkeling in een land dat niet vaak aan bod komt, maar zeker de moeite waard is om te bespreken. Deze keer: supermarktconcern Ahold Delhaize breidt z’n aanwezigheid in de Roemeense markt uit.

Vorig jaar oktober kwam naar buiten dat Ahold Delhaize interesse had in de overname van de Roemeense levensmiddelenketen Profi. Voor het supermarktconcern zou dit dé manier om zijn aanwezigheid in het Oost-Europese land te verdubbelen. Het moederbedrijf van onder andere Albert Heijn zou er 1,3 miljard euro voor over hebben. De deal, die nog goedgekeurd moet worden door de Roemeense toezichthouders, zal naar verwachting ergens dit jaar worden afgerond.

Nederlandse invloed

De Roemeense munteenheid is de Roemeense leu (RON), dat letterlijk leeuw betekent en is afgeleid van de Nederlandse daalders waarop een leeuw werd afgebeeld. Deze daalders circuleerden in de zeventiende eeuw ook in Roemenië. Roemenen betalen hun (online) aankopen het liefst met een kaart (Visa of Mastercard), daarna is achteraf betalen het meest favoriet.

De Roemeense markt bevat een sterke economie waarin de inwoners steeds meer uitgeven, ook op e-commercegebied. Het land had begin 2023 volgens onderzoek van DataReportal 17,8 miljoen internetgebruikers. De internetpenetratiegraad van Roemenië bedroeg toen 88,9 procent van de totale bevolking. Volgens EcommerceBD zal Roemenië in 2024 een voorspelde online omzet hebben van bijna 6,3 miljard euro. Deze omzet zal met een verwacht samengesteld groeipercentage van 7,4 procent een marktvolume van ruim 8,3 miljard euro hebben in 2028.

Creatieve inwoners

In Roemenië is de hobby- en vrijetijdsmarkt het grootst, met 27,2 procent. Verder in de top-3 vind je elektronica (20,2 procent) en mode (16,5 procent). Veruit de grootste speler op de Roemeense e-commercemarkt is Dante International SA met de webwinkel eMag. Deze allround winkel had in 2023 een omzet van 727,8 miljoen euro. Nummer twee, Fashion Days (ook van Dante International SA), zet qua omzet met 231,6 miljoen euro beduidend minder om. Plekken drie, vier en vijf zijn respectievelijk voor online apotheek Dr. Max, elektronicaconcern Philips en apotheek Farmacia Tei. Koeriersdienst Fan Courier is het meest populair onder de online winkels, maar ook Urgent Cargus, Sameday Yourway, DPD en GLS brengen er geregeld bestellingen rond.