Twinkle | Digital Commerce

NVWA: strafrechtelijk onderzoek naar Babboe

2024-03-29
1000562
  • [nieuws]
  • 1:25

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet samen met het Openbaar Ministerie onderzoek naar bakfietsverkoper Babboe. Babboe zou jarenlang de NVWA hebben misleid over hoe groot de problemen bij het bedrijf waren.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De NVWA zegt aanwijzingen te hebben dat Babboe zaken voor controleurs heeft achtergehouden. Zo zouden frames bewust zijn verstopt.

RTL Nieuws sprak met verschillende oud-medewerkers die aangeven voorafgaand aan de inspectie kapotte frames in bestelbusjes te hebben gestopt. Ook zouden medewerkers zijn geïnstrueerd om klachten van klanten af te wimpelen. Als er vragen kwamen of er vaker scheuren of breuken voorkwamen in de frames, moesten medewerkers zeggen dat dat waarschijnlijk kwam door overbelasting. Ook moesten ze zeggen dat het ‘in principe’ niet mogelijk is dat het frame breekt.

De toezichthouder reageert woedend. ‘Als zaken worden achtergehouden, kunnen wij ons werk niet doen. Dat is ondermijnend en kwalijk’, stelt het bedrijf tegen RTL Nieuws. Volgens de NVWA is de ‘veiligheid van mensen zwaar ondermijnd’.

Het strafrechtelijk onderzoek is een volgend hoofdstuk in het hoofdpijndossier van Babboe. Begin dit jaar werd bekend dat het bedrijf van de NVWA tijdelijk geen bakfietsen meer mocht verkopen omdat de frames veelvuldig stuk zouden gaan. Vervolgens riep het bedrijf verschillende bakfietsmodellen terug en raadt het consumenten aan de andere modellen niet meer te gebruiken. Rond Pasen zou Babboe met meer informatie komen de situatie.

In een reactie aan RTL Nieuws naar aanleiding van de berichtgeving nu zegt het bedrijf: ‘Als deze nieuwe signalen uit het verleden kloppen dan keuren we ook deze sterk af en nemen we daar afstand van. Inmiddels is het beleid en de praktijk dat we actief en transparant meewerken aan het NVWA-onderzoek.’