Twinkle | Digital Commerce

Marktplaats bestrijdt illegale handel

2019-01-22
1000562
  • 0:59

Marktplaats gaat samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) actief illegale handel op zijn platform bestrijden.

Daartoe hebben beide partijen vandaag een samenwerking gesloten. Marktplaats gaat daarbij kopers en aanbieders er scherper op wijzen dat producten die zij op Marktplaats willen aanbieden, aan relevante wetgeving moeten voldoen. Ook geeft het bedrijf aan dat de NVWA er toezicht op houdt.

Advertenties verwijderen

Het gaat hierbij vooral om de handel in verboden consumentenproducten en levensmiddelen, voedingssupplementen, chemicaliën, dieren, diensten en planten. Op het moment dat inspecteurs van de NVWA een verboden product aantreffen op Marktplaats, geven zij een seintje aan het platform. Die zorgt er vervolgens voor dat de desbetreffende advertentie verwijderd wordt. De verkoper krijgt daarop een melding. Daarnaast gaan beide partijen dit proces meer automatiseren. De meest voorkomende verboden advertenties worden daarbij automatisch verwijderd. Aanbieders die meerdere meldingen achter hun naam hebben staan, worden geblokkeerd.

Succesvolle pilot

De zogeheten ‘Notice and Take Down procedure’ is vorig jaar door de NVWA getest. In twee maanden tijd zijn al bijna honderd advertenties verwijderd. Bezoekers van Marktplaats hadden al de mogelijkheid om verdachte advertenties te melden. Marktplaats werkt ook al samen met politie en justitie.