Twinkle | Digital Commerce

E-commerce in ... Zwitserland

2024-03-11
1000562
  • [onderzoek]
  • 2:01

Twinkle zoekt letterlijk de grens op. In de rubriek Grenzeloos laat de redactie haar licht schijnen op een e-commerce ontwikkeling in een land dat niet vaak aan bod komt, maar zeker de moeite waard is om te bespreken. Deze keer: de bezorgrobot van de Zwitserse Migros.

Begin 2023 is de Zwitserse Migros-supermarkt in Ebikon gestart met een proef met zelfrijdende bestelwagens. De bezorgrobot bracht boodschappen naar een bedrijfscampus. De medewerkers kregen bij hun bestelling een code waarmee ze hun boodschappen uit de bezorgrobot konden halen. De robot was voorzien van de nodige sensoren waarmee continu de omgeving, voorbijgangers, het verkeer en verkeerslichten in de gaten werden gehouden. Ondanks dat de bevindingen van Migronomous, zoals de bezorgservice genoemd werd, positief waren, nam de supermarkt eind vorig jaar het besluit er voorlopig niet mee verder te gaan.

Verhoging btw-tarieven

In 2023 telde Zwitserland 8,8 miljoen inwoners, waarvan bijna iedereen (96 procent) toegang had tot internet. Zwitserland staat op plek 25 in de lijst met grootste landen op e-commercegebied, met een door EcommerceDB voorspelde omzet van 12,5 miljard euro in 2023, waarmee het land een kleine voorsprong heeft op Polen. De omzet zal naar verwachting een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 6,2 procent laten zien, resulterend in een verwacht marktvolume van bijna 16 miljard euro in 2027.

Vergeleken met de EU-landen heeft Zwitserland lage btw-tarieven, al zijn deze tarieven per 1 januari 2024 gestegen. Wanneer een bedrijf niet is geregistreerd voor Zwitserse btw, betaalt de ontvanger van de goederen de invoer-btw. Bedrijven die de Zwitserse markt willen betreden, doen er verstandig aan om rekening te houden met de vier talen die er gesproken worden: Duits, Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Zwitserse consumenten betalen hun online aankopen vooral met creditcard, PayPal of onder rembours. Pakketbezorger Die Post heeft de meest dominante positie in het land als het gaat om bezorging, maar ook DPD, DHL, UPS en GLS zijn aanwezig. Kijken we naar het retourpercentage in Zwitserland, dan heeft de categorie fashion de hoogste retourpercijfers van gemiddeld 26 tot 50 procent en in sommige gevallen zelfs tot 75 procent.

Top-5

Volgens het Zwitserse Digitec Galaxus hebben vier miljoen klanten in 2023 bij Digitec of Galaxus gewinkeld, de nummers 1 en 2 uit de top-5 online winkels in Zwitserland. Drie miljoen van deze shoppers bestelden vanuit Zwitserland zelf. De plekken 3 en 4 worden respectievelijk ingevuld door Zalando en Apple. Het Zwitserse Brack is de afsluiter van deze lijst.