Twinkle | Digital Commerce

ACM stelt leidraad DSA op

2024-01-19
1000562
  • 1:02

De Autoriteit Consument & Markt heeft een conceptleidraad opgesteld die ondernemers helpt met de voorbereiding op de Digital Service Act (DSA).

De EU heeft de DSA bedacht om een veilige, voorspelbare en betrouwbare online omgeving te creëren. Platforms moeten onder andere illegale inhoud en desinformatie gericht aanpakken, hun aanbevelingssysteem veranderen en transparant zijn richting consumenten over online reclame. De 19 grootste online platforms en zoekmachine moesten zich al vanaf 25 augustus vorig jaar houden aan veel van de nieuwe regels, en binnenkort gaat dat dus ook gelden voor overige platforms.

Volgens de ACM was er onder veel platforms behoefte aan een dergelijke leidraad, waarin onder andere duidelijk wordt vermeld aan welke nieuwe regels zij moeten voldoen. Concreet staan in de leidraad handvatten over geschillenbeslechting, het omgaan met illegale inhoud, de bescherming van minderjarigen en het voorkomen van dark patterns: elementen waardoor consumenten misleid kunnen worden.

Handhaving

Partijen kunnen nog tot en met 16 februari reageren op de conceptleidraad. Het gaat hierbij om online platforms, zoekmachines, marktplaatsen, internetproviders en hostingdiensten. Een dag later gaat de DSA in. De ACM is bevoegd om te handhaven zodra daar een wet voor is. Die wet komt naar verwachting later dit jaar.