Twinkle | Digital Commerce

Accessibility lanceert prototype 'Een webshop voor iedereen'

2024-01-30
1000562
  • [nieuws]
  • 1:01

Uit onderzoek van Accessibility is gebleken dat webshops met eenvoudige ingrepen veel gebruiksvriendelijker kunnen worden gemaakt voor oudere gebruikers en daarmee voor iedereen.

Door oudere gebruikers te observeren tijdens het online winkelen, ontdekten onderzoekers van Accessibility op welke momenten in het aankoopproces senioren afhaken. Deze informatie heeft Accessibility vervolgens gebruikt om het prototype ‘een webshop voor iedereen’ te ontwikkelen, waarmee ondernemers en webshopbouwers hun voordeel kunnen doen.

Doordat navigatiebuttons, teksten en vormgeving in webshops niet altijd eenduidig uit te leggen zijn, raken oudere gebruikers in verwarring. De onderzoekers zagen dat deelnemers regelmatig ‘de weg kwijtraakten’ in de webshop op het moment dat ze bijvoorbeeld doorgeklikt hadden om meer informatie van een product te bekijken. Met grote regelmaat kon een deelnemer de wijze om terug te kunnen naar het overzicht niet traceren.

Het prototype ‘een webshop voor iedereen’ is een website van een fictieve elektronica-webshop. Onderzoeker Anouk Butterlin: ‘In deze webshop leggen we uit waarom we voor bepaalde vormgeving, woorden of iconen hebben gekozen. We geven tientallen tips hoe webbouwers met eenvoudige ingrepen hun webshop veel gebruikersvriendelijker en toegankelijker kunnen maken.’

Vanaf het februarinummer besteedt de redactie Twinkle aandacht aan toegankelijkheid onder webshops, in samenwerking met Accessibility.