Twinkle | Digital Commerce

Pieter Pot aan diggelen

2023-12-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:21

Het is over en uit voor online supermarkt Pieter Pot. Het bedrijf is vandaag door de rechter in Rotterdam failliet verklaard.

Pieter Pot zat al ruime tijd in financiële problemen en zocht al enige tijd naar financiering om schulden af te lossen. Pensioenfonds BPFL stapte daardoor naar de rechter, dinsdag besloot de rechter de beslissing over een eventueel faillissement nog uit te stellen. Vandaag heeft diezelfde rechter toch besloten dat het bedrijf failliet is.

In een reactie laat directeur en oprichter Jouri Schoemaker weten met de curator in gesprek te gaan over een mogelijke doorstart.

Pieter Pot werd in 2019 opgericht als Puur Bezorgd. Oprichters Martin Bijmolt en Jouri Schoemaker vonden met de verkoop van houdbaar voedsel in glazen potten een gat in de markt. De eerste jaren wist het bedrijf flink te groeien, zo werd 9 miljoen euro aan groeigeld opehaald en waren er samenwerkingen met onder andere Albert Heijn.

Eind 2021 werd voor het eerst bekend dat het bedrijf financiële problemen had. Pieter Pot moest de geplande uitbreiding naar België uitstellen vanwege logistieke problemen. Later kwamen daar problemen bij rondom de communicatie bij bestellingen. 'We zouden kunnen zeggen dat we er een potje van maken, maar dat dekt de lading misschien niet voldoende', aldus Schoemaker destijds.

Dit jaar kwamen daar nog meer problemen bij. Ondanks een reorganisatie bleek het bedrijf niet voldoende te verdienen om break-even te kunnen draaien. In februari gaf het bedrijf aan een akkoord te moeten bereiken met schuldeisers om een faillissement te voorkomen. Pieter Pot probeerde daarna van alles, waaronder een crowdfundingsactie. Dat bleek uiteindelijk niet genoeg.

Beeld gegenereerd met Bing.