Twinkle | Digital Commerce

Bezorgers Deliveroo waren definitief werknemers

2023-11-27
1000562
  • [nieuws]
  • 0:53

Maaltijdbezorgers van Deliveroo horen definitief bij de cao beroepsgoederenvervoer. Dat is de uitspraak van de Hoge Raad.

Het gaat om een zaak tussen de maaltijdbezorger en vakbond FNV die inmiddels al jaren loopt. Volgens Deliveroo – dat inmiddels uit Nederland is vertrokken – waren de bezorgers zelfstandigen. FNV vindt juist dat het werknemers zijn, en dat Deliveroo aan de daarbij behorende werkgeversverplichtingen dient te voldoen. In een eerdere uitspraak gaf het gerechtshof de vakbond al gelijk. Maar Deliveroo liet het er niet bij zitten en ging in beroep.

De uitspraak van dat hoger beroep was afgelopen vrijdag. Definitief is nu dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo onder de cao voor het Beroepsgoederenvervoer vallen en dat Deliveroo verplicht aangesloten is bij het bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de weg.

Dat houdt concreet in dat Deliveroo nog een bedrag van bijna 640.000 euro moet nabetalen aan het pensioenfonds. Toen Deliveroo uit Nederland vertrok had het bedrijf de 9.000 bezorgers een compensatieregeling aangeboden. 90 procent van de medewerkers heeft volgens het bedrijf van die regeling gebruikgemaakt.