Twinkle | Digital Commerce

BCC in surseance van betaling

2023-09-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:48

Elektronicaketen BCC heeft uitstel van betaling gevraagd. Volgens eigenaar Michiel Witteveen van moederbedrijf Mirage Retail Group, kan het model van BCC niet meer uit.

‘Huur, lonen, energie zijn allemaal duurder geworden. Om geld te verdienen moet je simpelweg hogere marges maken, maar grote leveranciers weigeren in die richting te bewegen,’ zegt de ceo tegen het FD.

Ook heeft het bedrijf last van de terughoudendheid van consumenten en de coronapandemie. Zo kreeg het bedrijf geen NOW-steun, omdat de stijging van de online omzet de daling van de winkelomzet compenseerde. Volgens Witteveen maakt BCC op online omzet geen winst. Het bedrijf kon wel de betaling van loon- en omzetbelasting uitstellen tijdens de coronacrisis, maar daardoor heeft het bedrijf nu een schuld bij de fiscus van zo’n 30 miljoen euro.

De uitstel van betaling heeft voorlopig geen gevolgen voor de winkels van BCC, zo zegt het bedrijf. De winkels en webshop blijven open. De komende tijd wordt gekeken naar de toekomstmogelijkheden van BCC. In en reactie laat ceo Caspar Klinkhamer van BCC weten dat het bedrijf heeft geconcludeerd niet op dezelfde voet verder te kunnen, ondanks dat er maatregelen zijn genomen om de positie te verbeteren. ‘Samen met de bewindvoerders zullen we nu verdere opties beoordelen. Onze prioriteit ligt nu bij onze medewerkers en klanten. Wij zullen ons uiterste best doen dit proces op een voor alle betrokkenen zo goed mogelijke manier uit te voeren.’

BCC heeft 56 winkels en zo’n duizend medewerkers. Zij zijn inmiddels ingelicht over de situatie. Surseance van betaling is vaak het voorportaal van het faillissement.

Tekenen

Dat het slecht ging met BCC, werd de afgelopen jaren al wel duidelijk. Een jaar geleden maakte het bedrijf bekend het hoofdkantoor en distributiecentrum in Schiphol-Rijk te sluiten. Naar eigen zeggen om zo weer winst te kunnen maken. Dat blijkt niet gelukt te zijn. Enkele maanden geleden maakte het bedrijf nog bekend flink te moeten snijden in het personeelsbestand en het vloeroppervlak en assortiment van de winkels.

Eerder werd al bekend dat Mirage Retail Group Intertoys in de etalage had gezet en dat het op termijn ook een koper zoekt voor Blokker en BCC. Voor die laatste moet dus sneller een oplossing komen.

Mirage Retail Group nam BCC drie jaar geleden over van het Franse Fnac Darty.