Twinkle | Digital Commerce

UPV textiel & wetgeving online verkoop tabak

2023-06-28
1120630
  • 1:16

Vanaf 1 juli 2023 krijgen we te maken met nieuwe wetgevingen, namelijk met de UPV textiel wetgeving en nieuwe wetgeving omtrent de online verkoop van tabak. In dit artikel informeren we je kort over beide wetgevingen, zodat jij weet waar je vanaf 1 juli rekening mee moet houden.

UPV textiel wetgeving

Met het Besluit UPV Textiel worden producenten en importeurs van kleding en huishoudtextiel verantwoordelijk voor de afvalfase van producten die zij in Nederland op de markt brengen. Producenten en importeurs zijn daarmee verantwoordelijk voor de gehele cyclus van een product. UPV’s gelden per product en in ons land zijn er al UPV’s voor onder meer verpakkingen, elektrische apparaten, batterijen en autobanden. Frankrijk kent ook een UPV Textiel en in o.a. België, Spanje, Zweden en Duitsland is eveneens wetgeving in voorbereiding.

UPV-wetgeving is vanaf 2025 overal in de EU verplicht. Het doel van de UPV is om te zorgen voor meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling in de fashionbranche. Om zo te komen tot een circulaire textielsector in 2050. Wil je meer weten over de UPV textiel wetgeving? Ga dan naar www.thuiswinkel.org/UPVVerplichting.

Verdwijnen van verkooppunten

De komende jaren worden het aantal verkooppunten van tabak en aanverwante producten verminderd. Zo zullen er tot in 2024 in totaal 12.000 verkooppunten verdwijnen. De Rijksoverheid wil op deze manier jongeren en gestopte rokers beter beschermen tegen de verleiding van het roken. De regering kiest ervoor om te starten met het verbieden van de online verkoop, in de Tabaks- en rookwarenwet valt dit onder ‘verkoop op afstand’. Het verbod op verkoop op afstand geldt vanaf 1 juli 2023. Wil je meer over deze wetgeving weten? Ga dan naar www.thuiswinkel.org/tabak1juli.