Twinkle | Digital Commerce

BCC snijdt in personeel en vierkante meters

2023-06-14
1000562
  • [nieuws]
  • 1:27

BCC is bezig om stevig te saneren in de bedrijfsvoering. De elektronicaketen heeft afgelopen maand een kwart van het personeel op het hoofdkantoor ontslagen. Daarnaast wil de retailer het vloeroppervlak en assortiment in de winkels terugschroeven.

Dat bevestigt topman Caspar Klinkhamer aan het FD. ‘We moeten van een strategie van dozen schuiven met lage marge naar meer complexe elektronica. Daar zit meer toegevoegde waarde, en kunnen we onze deskundigheid laten zien.'

Klinkhamer meldt stevig in te willen grijpen bij de 57 winkels van BCC, die hij 'niet onderscheidend en relevant genoeg' vindt. Daarbij verdwijnt een kwart van de 190 banen op het hoofdkantoor, en wordt stevig gesnoeid in het assortiment. Online blijft een groot assortiment beschikbaar en filiaalmedewerkers moeten daar in de winkel op wijzen.

Het is niet voor het eerst dat Klinkhamer deze visie deelt. Dat deed hij ook al tijdens zijn keynote op de Webwinkel Vakdagen. Daar zei hij hierover: ‘We gaan winkels verkleinen, 800 vierkante meter voor een winkel is prima. Daarnaast wordt het assortiment in die winkels kleiner. Je hoeft geen meerdere longtail-producten meer uit te stallen. Daarvoor gaat de klant wel naar online.’

BCC is al een tijd bezig om de kosten terug te brengen. Zo trok het bedrijf vorig jaar in bij moederorganisatie Mirage Retail Group, eigenaar van BCC, Blokker en Intertoys. Ook sloot BCC zijn eigen distributiecentrum en deelt nu een locatie met Blokker. Bovendien ging er een streep door de samenwerking met wehkamp. 'We hadden voor tien miljoen euro aan producten staan in Zwolle, specifiek voor Wehkamp. Daarop zat een flinterdunne marge. Ik wil veel liever focussen op BCC zelf.', zo meldt Klinkhamer aan het FD.