Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org: ‘Wet achteraf betalen sterk verouderd’

2023-04-20
1000562
  • 1:54

De wet die webwinkels verplicht om achteraf betaalmethodes aan te bieden is sterk verouderd en moet nu maar eens geschrapt worden, dat stelt branchevereniging Thuiswinkel.org in een reactie op een artikel van de NOS, waarin wordt gesproken over ‘omstreden’ betaalmethoden.

Gisteren meldde de omroep dat ruim 600 webwinkels klanten laten kopen op afbetaling en dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) meer wetgeving wil. Achteraf betalen zou er namelijk voor zorgen dat meer consumenten in de problemen raken doordat ze niet op tijd betalen.

Branchevereniging Thuiswinkel.org pleit juist voor de afschaffing van al bestaande wetgeving; webwinkels zijn volgens de wet verplicht om een betaalmethode aan te bieden waarmee klanten ten minste 50 procent van het verschuldigde bedrag achteraf mogen betalen. Die wet werd in 1992 ingevoerd om consumenten te beschermen. Maar de tijd heeft niet stilgestaan en tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden om consumenten te beschermen, stelt de branchevereniging. ‘Het is nu echt tijd dat die wet geschrapt wordt. Dat is beter voor consumenten én bedrijven’, stelt algemeen directeur Marlene ten Ham.

Lees ook: 'Achteraf betalen aan banden'

De bal ligt bij de webshop

De branchevereniging zou graag zien dat de wet wordt aangepast, waarbij webwinkels zelf mogen kiezen of ze achteraf betalen wel of niet willen aanbieden. Daarbij moeten de webwinkels rekening houden met kwetsbare consumenten. Ten Ham: ‘Wij gaan hierover graag in gesprek met de beleidsmakers. Het uitgangspunt van de wet, dat consumenten online beschermd moeten worden tegen faillissementen en frauderende webwinkels, is heel goed.’ De wet zorgt tot slot volgens Thuiswinkel.org ook voor een oneerlijk speelveld in Europa, omdat deze alleen geldt in Nederland.

Minister Weerwind heeft aanbieders als Riverty en Klarna gevraagd om zelf over nieuwe regelgeving na te denken, bleek uit het artikel van de NOS. Een eerste opzet van een plan van aanpak is volgens dat Riverty onlangs naar de minister gestuurd. Daarin gaat het vooral over het niet aanbieden van de diensten aan minderjarigen en het tegengaan van het stapelen van schulden.

Wij zijn benieuwd naar jouw mening!

Er is momenteel veel te doen om achteraf betalen. Branchevereniging Thuiswinkel.org pleit ervoor om de wetgeving, die webwinkels verplicht om een achteraf betaalmethode aan te bieden, af te schaffen. Wat vind jij: is die wetgeving verouderd? Of juist niet?

Stem nu op LinkedIn