Twinkle | Digital Commerce

ACM in startblokken voor veranderingen digitale economie

2023-04-17
1000562
  • [nieuws]
  • 1:02

De Autoriteit Consument & Markt bereidt zich momenteel voor op de grote veranderingen die op komst zijn op het gebied van digitale economie. De waakhond houdt toezicht op de naleving van de nieuwe EU-regels op dat gebied.

Met de komst van de Digital Markets Act (DMA) en P2B Verordening komen er grote veranderingen aan in de online handel. De ACM heeft een leidraad afgerond waarin de Europese regels ter bescherming van zakelijke klanten op online platforms (P2B Verordening) worden uitgelegd. Ook heeft de waakhond zich uitgesproken over het wetsvoorstel dat het toezicht regelt op de DMA: de Europese regels voor grote techbedrijven met online platforms.

Door de nieuwe regelgeving krijgt de ACM het straks drukker. De ACM wordt straks het meldpunt voor mogelijke overtredingen van de DMA. ‘Het is goed dat er nieuwe regels komen om de digitale economie eerlijk, open en transparant te maken’, stelt bestuursvoorzitter Martijn Snoep van de ACM. ‘Bedrijven in de digitale economie zullen moeten wennen aan de strengere regels. Ook de digitale markten moeten goed werken voor mensen en bedrijven. Dat is op dit moment niet altijd het geval.’