Twinkle | Digital Commerce

Verlies Just Eat Takeaway.com overstijgt de omzet

2023-03-01
1000562
  • [nieuws]
  • 1:17

Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com heeft het afgelopen jaar een miljardenverlies geleden. In totaal komt het bedrijf uit op een resultaat van 5,7 miljard euro in het rood. Een jaar geleden was dat verlies nog zo’n 1 miljard euro.

De omzet van het bedrijf steeg wel, met 4 procent, naar 5,6 miljard euro. De reden dat de bezorger zo enorm diep in het rood schiet komt door ‘waarderverminderingsverliezen’ van in totaal 4,6 miljard euro op eerdere overnames, waaronder die van Grubhub. Die verminderingen werden vooral veroorzaakt door macro-economische factoren, zoals stijgende rente. Daar komt bij dat Just Eat Takeaway.com te maken kreeg met een boekverlies op de verkoop van dochter iFood. Zonder die verliezen door overnames zou het resultaat van het bedrijf alsnog 792 miljoen euro in het rood staan. Dat is minder dan de 990 miljoen euro verlies in 2021.

Uit dat laatste put ceo Jitse Groen hoop. Zo heeft Just Eat Takeaway.com volgens hem in 2022 de prioriteit gegeven aan het verbeteren van de winstgevendheid en is dat vooral terug te zien in het aangepaste brutoresultaat (adjusted Ebitda), die kwam uit op 19 miljoen euro in de plus, tegenover een verlies van 350 miljoen euro in 2021. ‘We verwachten een verdere verbetering van de adjusted Ebitda in 2023 en onze ambitie om een zeer winstgevende maaltijdbezorgingsonderneming te creëren zit stevig op koers.’

Voor het lopende boekjaar verwacht het bedrijf een resultaat van ongeveer 225 miljoen euro in de plus.