Twinkle | Digital Commerce

Is het omslagpunt van gratis verzending bereikt?

2023-01-02
1000562
  • 1:01

Veel webshops rekenden geen verzendkosten voor het versturen van producten naar klanten. Maar nu de prijzen stijgen, blijken steeds meer webwinkels alsnog overstag te gaan. Is 2023 het jaar waarin gratis bezorging niet meer de standaard is?

Uit een inventarisatie van Simon-Kucher in opdracht van het Financieel Dagblad blijkt dat veel webwinkels inmiddels zijn afgestapt van gratis verzenden en dat ook retourneren vaak niet meer gratis wordt aangeboden. Het FD benoemt meerdere webbedrijven die onlangs zijn begonnen met de invoering van verzendkosten, de meest opvallende is Zalando. Die voerde hier onlangs 2,95 euro verzendkosten in voor bestellingen onder de 19,90 euro.

Gratis verzenden is al jaren onderwerp van discussie in de e-commerce sector. Maar door de huidige economische onzekerheid lijken webshops definitief af te stappen van gratis verzending. Zowel het aanbieden van gratis verzending als gratis retourneren kost een webwinkel veel geld en de tijd dat kon worden opgevangen lijkt voorbij. Verschillende webwinkels moesten het afgelopen jaar al een winstwaarschuwing afgeven en ook investeerders zijn voorzichtig geworden.

Volgens directeur Mark Helder van Simon-Kucher heroverwegen veel webwinkels momenteel hun verzendbeleid.